bio-forum.pl

Blaszkowce na próchnie?

bez logowania - można przeglądać
GRej293960

od mar.2025

1. Blaszkowce na próchnie?

02. 07. 2016; Podmokła łąka - ols. Na bardzo zmurszałym pniaku, (olcha, wierzba, jesion, czeremcha?). 4 owocniki, około 1 cm średnicy. (?)

od paź.2006

2. Blaszkowce na próchnie?
3.lip.16 12:26
Anna Hreczka "AHa"

Inocybe jakieś? Przynajmniej tak wyglądają;-)

od mar.2025

3. Blaszkowce na próchnie?

Dzięki Aniu.:-) Postanawiam na razie nie drążyć tematu, bo instynkt samozachowawczy podpowiada mi, że Błażejowi ciśnie się na usta: "a na zarodniki spojrzeć nie łaska"?;-): D Spojrzę może, ale skąd znaleźć czas - skoro tyle się dzieje w "grzybowym świecie"?:-)

od maj.2006

4. Blaszkowce na próchnie?

Jak dla mnie na pierwszy rzut oka to Agrocybe, ale trochę jakby pierścienia im brakowało.

od mar.2025

5. Blaszkowce na próchnie?

No super.: D Inocybe, Agrocybe... Ja natomiast, gdy je znalazłem pomyślałem o Psilocybe, a później o Simocybe.;-) To już mam do połowy zidentyfikowane - wiadomo, że "... cybe".: D

od mar.2010

6. Blaszkowce na próchnie?

Mnie też na Psilocybe wyglądają, ale co ja tam wiem:- ( To wreszcie wrzuć blaszkę pod szkło i może się coś wyjaśni.:-D

Jutro ja będę miała taką zagadkę dla wszystkich:-) No, chyba, że coś sama wydumam, ale czarno to widzę:-)

od mar.2025

7. Blaszkowce na próchnie?

Tu pozostałe owocniki:

Ostrza blaszek "piłkowane", no i kolor, który kojarzy mi się wyłącznie z Simocybe?

Beatko - takie piękne grzybki. Nie mogę ich tak po prostu "rozbebeszyć".: D;-)

od mar.2025

8. Blaszkowce na próchnie?

H2O, x400;

Cheilocystydy:

Podstawki, bez przekonania - wydają się 2-sterygmowe. Zarodniki, średnio 6, 8-4, 2, niekiedy słabo widoczna pora rostkowa, (na fot. niewidoczne):

"Dałoby" się określić rodzaj?;-):-)

od wrz.2005

9. Blaszkowce na próchnie?

Pholiotina brunnea, ale podstawki powinna mieć 4-zarodnikowe.

od mar.2025

10. Blaszkowce na próchnie?

Bardzo dziękuję.:-) Wczoraj wykorzystałem sytuację, że w "namnażarce" "urodziły się" 3 nowe owocniki. Gdy ujrzałem cystydy też pomyślałem o Conocybe/Pholiotina - niestety o wspomnianym przez Ciebie gatunku chyba nawet nie słyszałem. Pośpiech jest złym doradcą dla początkującego "mikroskopowicza" - podstawek ze sterygmami ujrzałem 1 szt.;-) Ale na pewno jeszcze je sobie w najbliższym czasie pooglądam. Jeszcze raz dzięki.

od mar.2025

11. Blaszkowce na próchnie?

KOH, x1000

Podstawki bez wątpienia 4-sterygmowe:

Jeszcze raz zmierzyłem kilka zarodników: 6, 6-7, 8 x 3, 97-4, 6 (średnio: 7, 3 x 4, 3); Q-1, 5-1, 9 (śr. 1, 72):

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji