Nie wiem czy jest coś innego podobnego do tego drobnołuszczaka bo w zasadzie wszystkie cechy mi pasują oprócz jednego małego detalu! Trzy razy robiłem preparat ze skórki kapelusza, nawet wybarwiłem... i nie znalazłem ani jednej sprzążki:- (
Czy w tym przypadku sprzążki to jest wymóg konieczny???
Już w terenie moje podejrzenia poszły w kierunku tego gatunku i wszystko wskazuje że to jest on ale doszedłem do sprzążek i tu zasiało się ziarenko niepewności.
Inna sprawa, że postanowiłem go sprawdzić bo zazwyczaj P. salicinus które spotykałem miały włoski zazwyczaj tylko w centrum kapelusza. Tu aż do krawędzi.
ostrze blaszki
bok blaszki
(wypowiedź edytowana przez mirek63 02. lipca. 2016)
tak, tu powinieneś widzieć sprzążki
bez sprzążek P. salicinus z niego nie zrobisz: D
I teraz mam kilka do wyboru??
chyba trzeba będzie zrobić dokładne pomiary i jak na razie wziąć pod "lupę" dwa gatunki P. rangifer do którego skórka kapelusza pasuje mi bardziej, oraz pospolitego D. jeleniego (P. cervinus)???
Korzystając z tego, że pada deszcz:-))))))) przejrzałem jeszcze raz wszystkie elementy budowy łącznie z pomiarami i nie widzę jak na razie innej możliwości jak P. rangifer. Tak też go zgłoszę do GREJ_a o ile nie będzie zastrzeżeń ze strony kustoszy... ewentualnie Pluteus cf. rangifer a to ze względu na pewne nieścisłości, a w zasadzie brak dokładnych danych co do cech makro.
Nie bardzo pasiuje mi biały trzon pozbawiony ciemnych włókienek/łuseczek. ale o takiej możliwości wspomina sie również w opisach więc można na to "przymrużyć oko":-)
Niejasny opis jak dla mnie jest również opis powierzchni kapelusza? Chociaż powierzchnia gładka, promieniście włókienkowata, o jedwabistym połysku... różnie to można interpretować?
Wymiarów poszczególnych elementów nie będę podawać bo ich nawet nie zapisywałem, sprawdzałem na bieżąco i porównywałem z opisem, w każdym bądź razie wszystkie mieszczą się w normach podanych dla tego gatunku.
Sprawdziłem
- zarodniki
- rozmiary sterygm
- wymiary cheilocystyd
- rozmiary pleurocystyd oraz grubość ich ścianek oraz ilość (2, rzadziej 3) i kształt haków
- wymiary końcowych elementów skórki kapelusza która nie dość że mieści sie w normie to w zasadzie prawie 100% jest z brązową zawartością.
- poza tym jako wielki plus uznaję obecność Tych "niedorobionych spiczastych cystyd" które chyba możemy uznać prawie że charakterystyczne dla tego gatunku.
- i na koniec substrat. W literaturze jest mocno zbutwiałe drewno, między innymi dębu. Ze względu na wygląd i charakter zadrzewienia podejrzewam że w moim przypadku również to najpewniej był zbutwiały pniak dębowy.
No nie pasuje mi właśnie ta powierzchnia kapelusza ("without superficial squamules or fibrils") i kolor ("differs from Pluteus cervinus in the darker colors").
Trudno, skoro tak, to zostanie Pluteus sp. - na P. cervinus też mi nie wszystko pasuje?
Dzięki:-)