bio-forum.pl

Czerwcowe?

bez logowania - można przeglądać
Lepiota

od mar.2025

25. 06. 2016; "Na tyłach" przydomowego ogrodu.;-) Być może jeden gatunek, ale mam wątpliwości więc eksykat "dzielony". W obu przypadkach zapach wydaje się przyjemny.

I. Wśród odrostów przy pniu kaliny, 5 drobnych owocników, (1, 5-2 cm średnicy), nieco ciemniejsze, bardziej rachityczne, a pierścień wydaje się dość trwały:

II. Pomiędzy lilakiem, kaliną, a modrzewiem. Około 30 owocników w grupkach, do 3, 5 cm średnicy, masywniejsze, łuseczki grubsze i nieco jaśniejsze. Pierścień często przyklejony do krawędzi kapelusza:

od wrz.2005

2. Czerwcowe?

Piękne. Zapewne L. lilacea. Standardowo poproszę.

od mar.2025

Dzisiaj, "korzystając z braku czasu" na dalsze spacery - postanowiłem ponownie odwiedzić przydomowe stanowiska ostatnio prezentowanych przeze mnie na bio-forum grzybków.

Czubajki na powyższych zdjęciach wyraźnie dożywają już swych godzin. Przyglądając się im dostrzegłem jednak 3 owocniki wyraźnie nie pasujące do tej gromadki. Jakkolwiek ten najmniejszy mocno przypomina mi czubajki spod piwonii, które wysłałem zimą. Tym niemniej mam dylemat czy dzisiejsze znalezisko to 1, 2, czy 3 gatunki? Widać pewne podobieństwo, ale są i wyraźne różnice morfologiczne. Reasumując, dorzucę tę "trójcę" do przesyłki z nr III.:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji