bio-forum.pl

Pluteus podospileus f. minutissimus?

bez logowania - można przeglądać
∗0↓0 #3↓3
GRej296416

od maj.2009

1. Pluteus podospileus f. minutissimus?

Po takim wyglądzie spodziewałem się czegoś ciekawszego. Wrzuciłem pod mikroskop i wychodzi mi P. podospileus ale sam sobie nie wierzyłem, więc zajrzałem do F. A. Neerlandica i chyba sprawa wyjaśniła się.

Tak jak wspomniałem cechy mikroskopowe pasują ale ten "olbrzymi" rozmiar nie dawał mi spokoju... największe być może i osiągnęły coś około 1 cm śr. kapelusza.

Inna sprawa, że rosły w zasadzie na błocie... no ale jak to w lesie zawsze jakiś humus znajdzie się. No i jeszcze do tego ten biały całkowicie trzon... ale to już F. A. Neerlandica wyjaśniła:- (

Są jakieś sprzeciwy?

Ostrze blaszki;

.

skórka kapelusza

.

i fotki z natury;

od maj.2003

2. Pluteus podospileus f. minutissimus?
28.cze.16 08:00
Anna Kujawa "AniaK"

według mnie prawidłowo oznaczyłeś

od maj.2009

3. Pluteus podospileus f. minutissimus?

Serdeczne dziękuję! - ale przy okazji drobnołuszczaków mam jeszcze jedno pytanie:

- czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć lub pokazać jak wyglądają lipidy występujące u niektórych drobnołuszczaków???

Definicje w necie znalazłem... ale też nie wiem czy ma ona takie samo odniesienie w stosunku do grzybów?

⇒ dodaj wypowiedź
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji