bio-forum.pl

brązowy, błyszczący Pluteus (sekc. Celluloderma)

bez logowania - można przeglądać
Pluteus

od lis.2008

1. brązowy, błyszczący Pluteus (sekc. Celluloderma)
20.cze.16 15:54
ala mikołaj "wink"

Pobocze drogi, las o charakterze grądu, trzon biały, skórka jakby napięta (stąd błyszczący w tytule), na środku ciemniejsza i trochę pomarszczona, na krawędzi widać bardzo delikatne prążkowanie, bez zapachu (nie wyczułam)

Zacznę od końca, klucząc doszłam do Pluteus pallescens i P. nanus - w zależności od klucza (nanus tam, gdzie nie było pallescens). Literatura podaje różne liczby w kwestii wymiarów mikro, a te się pokrywają z obydwoma typami. Mnie samej bliżej do pierwszego typu (nie zaobserwowałam butelkowatych cystyd), ale wiadomo, mogę sobie typować;)

Nie mam doświadczenia z tym rodzajem, dlatego nie mam pojęcia jak to wszystko interpretować i bardzo proszę bardziej opatrzonych o pomoc :)

Cheilocystydy (krawędź blaszki sterylna)

Pleurocystydy

Skórka

Zarodniki - mierzyłam z dwóch preparatów, nie trafiły się ani mniejsze ani większe, wielkość się pokrywała

W trzonie brak caulocystyd.

(wypowiedź edytowana przez wink 20. czerwca. 2016)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji