bio-forum.pl

Pluteus nanus?

bez logowania - można przeglądać
Pluteus

od maj.2009

1. Pluteus nanus?

Owocniki do 5 cm średnicy, rosły na ziemi z dużą domieszką trocin.

Wczoraj wieczorem doszedłem do tego gatunku i w zasadzie wszystko mi pasuje więc dalej juz nie "pojechałem"... powieki ciężki jakieś miałem:-)

Macie może namiary na jakąś nowszą literaturę do tego gatunku??

Form namnożyło się co niemiara?

I mam jeszcze jedno pytanie: jak robicie preparat z trzonu, oczywiście chodzi mi o kaulocystydy. Kombinowałem kilka razy, nic nie znalazłem i w końcu odpuściłem.... kroicie czy zeskrobujecie?

.

skórka kapelusza

.

cheli- i pleurocystydy

najpierw obejrzałem fragment w całości ale że widać było tylko wierzchołki, to do zdjęć preparat "rozbabrałem.

.

zarodniki;

(wypowiedź edytowana przez mirek63 20. czerwca. 2016)

od mar.2010

2. Pluteus nanus?

Odkrawam kapelusz, w 2/3 trzonu robię delikatne, poprzeczne nacięcie żyletką i jak najcieniej potrafię, jadę żyletką do góry, skrawając pasek. Z niego wybieram najcieńszy fragmencik:-)

od maj.2009

3. Pluteus nanus?

No to tak jak ja:-)

- chyba jednak to wina paluchów:- (

Raz, że zbyt męskie jak do tak misternej robótki.

Dwa, to nie mogą odzwyczaić się żeby grzybka nie brać w połowie trzonu a najlepiej za podstawę, tym samym nie niszcząc ewentualnych cystyd.

Dzięki! - będę dalej próbował:-)

od lis.2008

4. Pluteus nanus?
20.cze.16 15:24
ala mikołaj "wink"

A ja nacinam delikatnie skalpelem (poprzecznie), żeby 'włosek' lekko wystawał, potem łapię koniec pęsetą i ściągam. Ale w sumie wychodzi na to, że tak jak Wy: D

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji