bio-forum.pl

Żółty śluzowiec.

bez logowania - można przeglądać

od mar.2014

1. Żółty śluzowiec.

od maj.2010

2. Żółty śluzowiec.

Za młode. To jest śluźnia w początkowym etapie formowania zarodni. Można podejrzewać że będzie z tego Stemonitis, ale na tym etapie to gdybanie.

od wrz.2012

3. Żółty śluzowiec.

Przeglądam forum i zastanowił mnie ten temat. Mam podobne zdjęcia śluzowców z przeciągu kilku lat oznaczone jako wykwit piankowaty, ale Maciej zasiał we mnie ziarno niepewności :)

od maj.2010

4. Żółty śluzowiec.

Po śluźni to śluzowców się nie da oznaczyć, można tylko strzelać i gdybać;-).

Na pierwszym zdjęciu jest śluźnia formująca zarodnię i nie jest to raczej Fuligo septica. Wybór jest duży bo tak może wyglądać i jakiś Stemonitis i Arcyria i sporo innych.

Na drugim zdjęciu - to może być Fuligo septica. tak zwykle wygląda. Ale czasem zdarzają się wpadki i z podobnej śluźni wyłania się coś innego;-). czasem np. okazuje się że to jakieś Physarum.

Śluzowcom trzeba dać czas aż wykształcą zarodnie, dopiero wtedy można je poznać.

od kwi.2016

5. Żółty śluzowiec.
16.cze.17 22:52
Witold Wacnik "Wit"

Fuligo mini dzisiaj znalezione

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji