bio-forum.pl

2015-05-31 Kraków, las Wolski od południa - część 2

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2015-05-31 Kraków, las Wolski od południa - część 2
16.cze.16 10:12
Piotr Grzegorzek

Teraz znajdujemy się w obrębie lasu. Wydawało mi się, że zmierzamy w kierunku Skał Bielańskich, chociaż tak naprawdę poszliśmy w kierunku wręcz przeciwnym. Cóż tu las i tam las, trudno o jednoznaczną identyfikację. Na początku mamy po prostu kopytnik pospolity - Asarum europaeum.

Potem był żywokost bulwiasty - Symphytum tuberosum opierający się na niecierpku drobnokwiatowym.

Listę obecności uzupełnia czosnaczek pospolity - Alliaria petiolata.

Dodatkowo w tym tłumie wyróżnia się żankiel zwyczajny - Sanicula europaea.

Kolejny typowy gatunek to miodunka ćma - Pulmonaria obscura.

Tutaj, o ile dobrze pamiętam był świerząbek gajowy - Chaerophyllum temulum.

Powoli zanikał zawilec gajowy - Anemone nemorosa na rzecz inwazyjnego niecierpka drobnokwiatowego - Impatiens parviflora.

Zauważalny był jeszcze kuklik pospolity - Geum urbanum.

Trafiały się urocze maluchy, takie jak konwalijka dwulistna - Majanthemum bifolium.

Tak sobie idąc doszliśmy do lessowej skarpy opanowanej przez jastrzębca leśnego - Hieracium murorum.

Z mchów mamy trywialnego żurawca falistego - Atrichum undulatum w towarzystwie płaszczeńca - Plagiothecium.

Kolejny gatunek to kosmatka gajowa - Luzula nemorosa.

Cały czas idziemy, jak teraz wiem w kierunku północno-wschodnim. Po drodze mamy równą płaszczyznę z pniem.

Na pniu wystąpił hubiak pospolity - fomes fomentarius.

Dalej teren jest raczej płaski.

I nagle natrafiliśmy na drzewo ze znakami szlaku. W tym momencie wiedziałem, że pobłądziłem. Zatem niemalże natychmiast odbiliśmy w lewo, aby przybliżyć się do Skałek Bielańskich.

W tej okolicy mamy płaty zejściowego zawilca gajowego - Anemone nemorosa.

Był jakiś szczecinkowiec - Hymenochaete.

Całość tego odcinka wieńczy nerecznica samcza - Dryopteris filix-mas.

(wypowiedź edytowana przez piotr_grzegorzek 17. czerwca. 2016)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji