bio-forum.pl

Drzewo, miękkie igiełki

bez logowania - można przeglądać

od maj.2015

1. Drzewo, miękkie igiełki
12.cze.16 19:02
Anika IC "anika_ic"

Nieopodal rosną także młode metasekwoje chińskie, ale to drzewo ma nieco inne "igły". Nie zauważyłam żadnych kwiatów/owoców - drzewo ma ok. 5-6 m wysokości, pewnie jest młode. proszę o identyfikację

od gru.2015

2. Drzewo, miękkie igiełki

Metasekwoja chińska, żywa skamieniałość, relikt trzeciorzędowy. Naturalnie występuje w Chinach. Na zimę zrzuca liście, ale nie same igiełki tylko całe zielone krótkopędy.

od maj.2015

3. Drzewo, miękkie igiełki
12.cze.16 19:57
Anika IC "anika_ic"

To w takim razie co to jest? Właśnie drzewa na podstawie takich liści zidentyfikowałam jako metasekwoję. Te jednak ułożone są inaczej.

Chodzi mi o to, ze na powyższych zdjęciach pędy są uniesione, a igiełki drobniejsze.

od gru.2015

4. Drzewo, miękkie igiełki

to też metasekwoja, może poprostu pierwsze zdjęcie pokazuje roślinę we wcześniejszej fazie rozwoju.

od cze.2010

5. Drzewo, miękkie igiełki
12.cze.16 23:04
Piotr Grzegorzek

Wszędzie to samo w różnych stadiach rozwoju.

od wrz.2009

6. Drzewo, miękkie igiełki

od gru.2015

7. Drzewo, miękkie igiełki

Cypryśnik błotny czy metasekwoja chińska? Cypryśnik ma krótkopędy ułożone skrętolegle, drzewo wytwarza pneumatofory-korzenie oddechowe, ale nie zawsze, gdy rośnie w pobliżu wody. Metasekwoja ma krótkopędy ułożone naprzeciwlegle, nie ma pneumatoforow i całe drzewo ma kształt stożkowaty. I tak oto przypomniałam sobie co to rośnie w Krakowie na ul Reymonta przed budynkiem zootechniki AR - to grupa 4 metasekwoi. Natomiast w ogrodzie botanicznym w Krakowie można zobaczyć cypryśnika z jego charakterystycznymi pneumatoforami.

I jak dobrze widzę Twoje zdjęcia pokazują cypryśnika błotnego, Pan Zbigniew ma rację.

od cze.2010

8. Drzewo, miękkie igiełki
13.cze.16 08:50
Piotr Grzegorzek

Też się kiedyś pomyliłem i to stojąc przy okazałym realnym okazie.

od maj.2015

9. Drzewo, miękkie igiełki
13.cze.16 10:34
Anika IC "anika_ic"

(wypowiedź edytowana przez Anika_IC 13. czerwca. 2016)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji