bio-forum.pl

Ogród Botaniczny PAN w Powsinie

bez logowania - można przeglądać

od lis.2006

1. Ogród Botaniczny PAN w Powsinie

Tak więc postanowiłem zrobić reklamę polskim ogrodom. A co? Mamy na prawdę się czym pochwalić. Jako że mamy wiosnę na początek przedstawiam krótko Ogród Botaniczny PAN w Powsinie koło Warszawy. Jest to bardzo piękny i dość młody ogród z największą kolekcją magnolii w Polsce (przed kilku laty 42 gatunki lub odmiany, nie wiem jaki jest stan obecny). Wart odwiedzenia już teraz, jako że boom magnoliowy wkrótce. Prośba do wszystkich którzy posiadają godne tego ogrodu fotografie, bo moje własne kiepskie z przed dwóch lat całkowicie nie oddające piękna, a ogród pierwszej klasy.

Tak więc na początek zapewne już kwitnące w tym ogrodzie magnolie gwiaździste

001 Magnolia gwiaździsta (Magnolia stellata var. rosea)
002 Magnolia gwiaździsta (Magnolia stellata var. rosea)
003 Magnolia gwiaździsta (Magnolia stellata var. rosea)

Magnolia stellata var. rosea

004 Magnolia gwiaździsta (Magnolia stellata)
005 Magnolia gwiaździsta (Magnolia stellata)
006 Magnolia gwiaździsta (Magnolia stellata)

Magnolia stellata

I inne gatunki które zakwitną już wkrótce

007 Magnolia liliflora 'Susan'

Magnolia liliflora 'Susan'

008 Magnolia x soulangeana 'Speciosa'
009 Magnolia x soulangeana 'Speciosa'

Magnolia x soulangeana 'Speciosa'

010 Magnolia?

Magnolia?

od sty.2007

2. Ogród Botaniczny PAN w Powsinie

Powinno się natychmiast wsiąść do pociągu, nawet byle jakiego, aby tylko jechał do Warszawy, a potem via Powsin, by się nasycić oglądaniem takich cudnych magnolii do woli.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji