bio-forum.pl

Porosty na gałęziachsosny i modrzewia

bez logowania - można przeglądać

od gru.2006

1. Porosty na gałęziachsosny i modrzewia
por1
por2
por3
por4
por5
por6
por7
por8
por9

Witam Szanownych forumowiczów. Wielkanoc spędziłem w nadleśnictwie Miradz (kujawsko-pomorskie) gdzie wykonałem kilka fotek porostów. Pierwsze cztery rosły na gałęziach sosny pospolitej, pozostałe na suchych gałęziach modrzewia europejskiego w lesie mieszanym. Powietrze klarownie czyste. Teren suchy. Uprzejmie proszę o wypowiedzi na temat ewentualnej klasyfikacji gatunkowej (Tarczownica?, Pustułka?, coś innego?). Dziękuję!

(wiadomość edytowana przez grino1 12. kwietnia. 2007)

od kwi.2007

2. Porosty na gałęziachsosny i modrzewia
11.kwi.07 23:08
Anna K.-G. "arachne"

zdjęcie nr 1, 2, 4, 8 - Parmelia sulcata (Tarczownica żyłkowana), choć na drugim zdj żyłki jakoś słabo widoczne

zdjęcie nr 3, 5, 6, 7 - Hypogymnia physodes (Pustułka pęcherzykowata)

oczywiscie gwarancji tradycyjnie nie daję;)

od mar.2007

3. Porosty na gałęziachsosny i modrzewia

Zgadzam się z p. Anią, Nr 1, 2, 4, 8, 9 - Parmelia sulcata, pozostałe foty Hypogymnia physodes.

od gru.2006

4. Porosty na gałęziachsosny i modrzewia

Witam i dziękuję za już czekając jak zwykle na jeszcze. Ciekawe, ale Parmelia sulcata znałem pod nazwą Tarczownicy bruzdkowanej, czyżby zmieniono nazwę? Moje typy były podobne za wyjątkiem fotki nr 5. Kojarzę ją z Hypogymnia tubulosa - Pustułka rurkowata, jej siedliskiem są kory drzew iglastych. Poczekamy na inne wypowiedzi.

od kwi.2007

5. Porosty na gałęziachsosny i modrzewia
12.kwi.07 22:06
Anna K.-G. "arachne"

zgadza się panie Grzegorzu, poprawna nazwa brzmi tarczownica brudkowana, zwykle rozkojarzenie przy pisaniu;) przepraszam za błąd. jeżeli natomiast chodzi o odróżnienie H. physodes od H. tubulosa to trzebaby się przyjrzeć z bliska soraliom- tubulosa ma główkowate, physodes-wargowe

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji