bio-forum.pl

starorzecze, szuwar, grzybki na obumarłych liściach

bez logowania - można przeglądać
∗0↓0 #14↓14

od sty.2007

1. starorzecze, szuwar, grzybki na obumarłych liściach
z szuwaru
z szuwaru

Ogromnie mnie dziś ucieszył widok tych grzybków. Pokaźna kolekcja owocników zebrana, oznaczanie po mikro nastąpi, dziś tylko widok cech makro grzybków, bo jednocześnie z tym wątkiem szukam rozpoznania dla gatunku tworzącego szuwar.

Przypuszczalnie to któraś Psathyrella (a sądzę, że nie tylko P. typhae wchodzi w rachubę, muszę koniecznie wziąć pod uwagę co tworzy ten szuwar).

z szuwaru

W pudełku po lewej zebrane dziś ponownie "gotowe suszki" przypuszczalnego Inocybe impexa, który nieopodal na piachu rośnie.

od sty.2007

2. starorzecze, szuwar, grzybki na obumarłych liściach

o tworzenie szuwaru podejrzany jest Scirpus sp.

teza - Psathyrella basii KITS v. WAV.

hmm...

sprawdzenie nastąpi

od maj.2006

3. starorzecze, szuwar, grzybki na obumarłych liściach

O ile pamiętam, to Scirpus jest trójkanciasty na przekroju. Dała byś zdjęcia pozostałej części roślin?

od sty.2007

4. starorzecze, szuwar, grzybki na obumarłych liściach

Dam zdjęcia innych części rośliny (z domu), tu na zdjęciach widać łodygi, które są okrągłe na przekroju, ale liście są trójkanciaste w przekroju, do tego charakterystyczne kwiatostany.

od sty.2007

5. starorzecze, szuwar, grzybki na obumarłych liściach
szuwar

szuwar (fragment wycięty przez wędkarza umożliwił zajrzenie tam, obejrzenie co widać na zeszłorocznych liściach i łodygach tuż nad wodą i znalezienie owocników):

kwiatostan

kwiatostan:

liść

trójkanciasty liść z owocnikiem (już po zasuszeniu):

od lis.2008

6. starorzecze, szuwar, grzybki na obumarłych liściach
6.cze.16 20:46
ala mikołaj "wink"

Piękne grzybki Basiu, toś się musiała nagimnastykować, co?

Ja takich kruchaweczek nigdy nie znajdę: D

od sty.2007

7. starorzecze, szuwar, grzybki na obumarłych liściach

Ala, teraz dobra pora zabawić się w Szuwarka (i Muchomorka;-), a jestem prawie pewna, że jak zerkniesz w jakieś szuwary, to i grzybki znajdziesz:-))))) ważne, by patrzeć na rośliny stojące w wodzie, moje grzybki wyrastały z zeszłorocznych lub obumarłych łodyg i liści tkwiących w wodzie i namokłych wodą jak niewyciśnięta gąbka:-)

Kalosze potrzebne, no i determinacja do podjęcia nadwodnej gimnastyki;-):-)

(wypowiedź edytowana przez topazzz 06. czerwca. 2016)

od maj.2006

8. starorzecze, szuwar, grzybki na obumarłych liściach

Teraz to już ładnie krawędzie się wyróżniają:-)

od sty.2007

9. starorzecze, szuwar, grzybki na obumarłych liściach

dzięki, Piotrek:-)

od lis.2008

10. starorzecze, szuwar, grzybki na obumarłych liściach
6.cze.16 21:19
ala mikołaj "wink"

szuwarów ci u nas niedostatek, kaloszy brak, cały czas mam w pamięci, żeby kupić, a do nich to coś, co miałaś na swoich i co strasznie mi się podobało :)

od sty.2007

11. starorzecze, szuwar, grzybki na obumarłych liściach

o tak, te ochraniacze są naprawdę super - mam dzięki Mirkom, z drugiego zlotu...

są takie trwałe, że do dziś wciąż je używam! ciekawe, czy inni, którzy dostali je na tym zlocie też wciąż je używają?

kalosze piankowe - też super - bo lekkie, a i ciepłe (zimą)

a to szkoda, że u Ciebie szuwarów niedostatek.... u mnie pojezierze, więc jezior bez liku, do tego rzeki, rzeczki, starorzecza..... więc i szuwarów nie brakuje

od maj.2003

12. starorzecze, szuwar, grzybki na obumarłych liściach
6.cze.16 21:59
Anna Kujawa "AniaK"

to szuwar oczeretowy według mnie:-)

od sty.2007

13. starorzecze, szuwar, grzybki na obumarłych liściach

dzięki, Aniu, teraz pora na prezentację cech mikro, jak tylko to zrobię, pokażę:-)

od wrz.2005

14. starorzecze, szuwar, grzybki na obumarłych liściach
⇒ dodaj wypowiedź
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji