bio-forum.pl

Porosty nadrzewne

bez logowania - można przeglądać

od gru.2006

1. Porosty nadrzewne
porost1
porost2

Witam Szanownych forumowiczów. Wielkanoc spędziłem w nadleśnictwie Miradz (kujawsko-pomorskie) gdzie wykonałem kilka fotek porostów. Pierwszy rósł na pniu topoli, na skraju w lesu mieszanego. Drugi na pniu olszy w terenie bagiennym. Powietrze klarownie czyste. Uprzejmie proszę o wypowiedzi na temat ewentualnej klasyfikacji gatunkowej. Dziękuję.

od kwi.2007

2. Porosty nadrzewne
11.kwi.07 22:31
Anna K.-G. "arachne"

pierwszy wygląda mi na lecanora pulicaris (misecznica brązowa), drugi to być może pertusaria discoidea (otwornica zwyczajna)

od mar.2007

3. Porosty nadrzewne

Pierwsze cacko to z pewnością misecznica, ale jaka - oto jest pytanie, ja stawiałabym na Cladonia chlarotera, która szczególnie upodobała sobie korę topoli, lecz równie dobrze może to być np. L. carpinea, ona też gustuje w topolach - bez krojenia i barwienia ciężko stwierdzić: (

Druga fota to najprawdopodobniej Pertusaria albescens.

od gru.2006

4. Porosty nadrzewne

Dziękuję dziewczyny za zainteresowanie. Agnieszko z największym szacunkiem, ale pomyliłaś Lecanorę z Cladonią. Być może pod wpływem innych postów. Prawidłowa nazwa Misecznicy jaśniejszej jest Lecanora chlarotea. Osobiście stawiałem na Lecanora rugosella - Misecznica pomarszczona. Niestety zestawu 'Małego chemika' nie miałem ze sobą i pozostaje tylko analiza porównawcza. W drugim przypadku również typowałem Pertusaria albescens - Otwornica krążkowata. Mam jednak wątpliwości i czekam na dalsze wypowiedzi...

od kwi.2007

5. Porosty nadrzewne
12.kwi.07 22:22
Anna K.-G. "arachne"

przepraszam, użyłam nazwy łacińskiej, która już nie obowiązuje. Pertusaria discoidea to synonim P. albescens i o ile mi wiadomo polska nazwa brzmi: otwornica zwyczajna. co do misecznicy to faktycznie możnaby się zastanawiać, jednak L. carpinea bym wykluczyła, gdyż u tego gatunku tarczki wyglądają jak przyprószone mąką, a na zdjęciu tego nie widać

od mar.2007

6. Porosty nadrzewne

Oj, gapa ze mnie...

faktycznie pisząc powyższą wypowiedź miałam w głowie przeglądane wcześniej chrobotki, i tak jakoś "rozchrobociłam się", że wyszła nieszczęsna Cladonia.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji