Witam Szanownych forumowiczów. Wielkanoc spędziłem w nadleśnictwie Miradz (kujawsko-pomorskie) gdzie wykonałem kilka fotek porostów. Pierwszy rósł na pniu topoli, na skraju w lesu mieszanego. Drugi na pniu olszy w terenie bagiennym. Powietrze klarownie czyste. Uprzejmie proszę o wypowiedzi na temat ewentualnej klasyfikacji gatunkowej. Dziękuję.
pierwszy wygląda mi na lecanora pulicaris (misecznica brązowa), drugi to być może pertusaria discoidea (otwornica zwyczajna)
Pierwsze cacko to z pewnością misecznica, ale jaka - oto jest pytanie, ja stawiałabym na Cladonia chlarotera, która szczególnie upodobała sobie korę topoli, lecz równie dobrze może to być np. L. carpinea, ona też gustuje w topolach - bez krojenia i barwienia ciężko stwierdzić: (
Druga fota to najprawdopodobniej Pertusaria albescens.
Dziękuję dziewczyny za zainteresowanie. Agnieszko z największym szacunkiem, ale pomyliłaś Lecanorę z Cladonią. Być może pod wpływem innych postów. Prawidłowa nazwa Misecznicy jaśniejszej jest Lecanora chlarotea. Osobiście stawiałem na Lecanora rugosella - Misecznica pomarszczona. Niestety zestawu 'Małego chemika' nie miałem ze sobą i pozostaje tylko analiza porównawcza. W drugim przypadku również typowałem Pertusaria albescens - Otwornica krążkowata. Mam jednak wątpliwości i czekam na dalsze wypowiedzi...
przepraszam, użyłam nazwy łacińskiej, która już nie obowiązuje. Pertusaria discoidea to synonim P. albescens i o ile mi wiadomo polska nazwa brzmi: otwornica zwyczajna. co do misecznicy to faktycznie możnaby się zastanawiać, jednak L. carpinea bym wykluczyła, gdyż u tego gatunku tarczki wyglądają jak przyprószone mąką, a na zdjęciu tego nie widać