bio-forum.pl

Tricholoma scalpturatum?

bez logowania - można przeglądać
GRej294008

od paź.2009

1. Tricholoma scalpturatum?
1
2

Dziś, pod kasztanowcami i lipami, trzy owocniki, zapach mączny, delikatne zażółcenie zasłonił trzon grzybka (jak robiłem zdjęcie nie przyszło mi do głowy że może to mieć znaczenie) miąższ bardzo kruchy.

od paź.2009

2. Tricholoma scalpturatum?
1
2

Wysyp biały, pomierzyłem zarodniki 5, 35x3, 10

od lis.2008

3. Tricholoma scalpturatum?
3.cze.16 19:55
ala mikołaj "wink"

Wg Funga Nordica średnia wartość stosunku długości do szerokości zarodników [Q] powinno być mniejsza niż 1. 55, u Ciebie 1. 7. Nie ma lekko: D

Gąski nie są fajne: (

od paź.2009

4. Tricholoma scalpturatum?

Skoro tak mówisz, to tak zapewne jest.

od mar.2010

5. Tricholoma scalpturatum?

Roto, niedokładnie pomierzyłeś. To pewnie ona:-D

od paź.2009

6. Tricholoma scalpturatum?

Też tak myślę że niedokładnie, w momencie pstrykania zdjęcia rozjeżdża się ostrość, muszę jeszcze dużo, dużo ćwiczyć, może coś z tego będzie:-)

od mar.2010

7. Tricholoma scalpturatum?

Z pewnością:-) Trzymam kciuki:-) Ale, swoją drogą, to grzyby zwariowały w tym roku. Żeby Tricholoma na początku czerwca! Pewnie w maju urosła. Panie, co to się dzieje! Przed wojną, nie do pomyślenia;-):-D

(wypowiedź edytowana przez beata_lyszkowska 03. czerwca. 2016)

od paź.2009

8. Tricholoma scalpturatum?

Ale w lesie nie ma nic, wszystko co znalazłem to albo park albo pobocza i przydroża, no gołąbki były z lasu.

od mar.2010

9. Tricholoma scalpturatum?

A ja to Ci zazdroszczę, że miałeś kiedy stwierdzić, że w lesie nie ma nic:- ( U mnie się sporo dzieje, ale same pospoliciaki, (nie licząc Asco;-))

od paź.2009

10. Tricholoma scalpturatum?

Przejeżdżałem przez"swój"las to grzech nie wejść, a z tym nic to trochę przesadziłem, coś tam rośnie, ale żadna rewelacja:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji