bio-forum.pl

magnolia - jak uprawiać?

bez logowania - można przeglądać

od mar.2007

1. magnolia - jak uprawiać?
11.kwi.07 20:13
Radek "radi_EwYZ"

jak uprawiać tę roślinę???

od sie.2006

2. magnolia - jak uprawiać?

Poczytaj:

ogrody.cvd.pl

Tam jest wystarczająco dużo informacji, jak czegoś braknie to pytaj :)

od mar.2007

3. magnolia - jak uprawiać?

Magnolia potrzebuje gleby przepuszczalnej, stanowiska słonecznego i kwaśnej gleby. Inaczej nie będzie rosła. Przed posadzeniem należy wykopać duży dół i wysypać go kwaśnym torfem zmieszanym z ziemią. Dobrze jest dodać igliwia z lasu i kwaśnej kory. Dodatkowo jesienią miejsce pod Magnolię można zakwasić siarką, kupioną w chemicznym, Jednak kwaśny torf jest Ok. Magnolie nie lubią przesadzania i poczatkowo rosną bardzo wolno. Polecam ciepłą książkę prof. Czekalskiego 'Magnolie' z AR w Poznaniu.

od mar.2007

4. magnolia - jak uprawiać?
28.kwi.07 10:56
Radek "radi_EwYZ"

acha

a czy ona rośnie duża??? czy to raczej krzew???

od sie.2006

5. magnolia - jak uprawiać?

To zależy... aHa!;-)

Są odmiany dorastające do ok. 5 metrów, ale widziałem tez magnolie będące dużymi drzewami - wyglądają pięknie w czasie kwitnienia, jedna taka magnolia rośnie niedaleko mnie.

od mar.2007

6. magnolia - jak uprawiać?
29.kwi.07 19:36
Radek "radi_EwYZ"

musi być ona piękna

widziałem taką kwitnącą.:-) WYGLĄDA PIĘKNIE

od maj.2007

7. magnolia - jak uprawiać?
6.cze.07 13:18
jotesz

Te z różowymi kwiatami, o takim pokroju jak na zdjęciu, nie powinny być wielkie. Sam posadziłem podobną w moim małym ogródku i na tabliczce znamionowej miała wysokość poniżej 2 m...

Piękne są te drzewiaste, ale mogą sobie pozwolić na nie obszarnicy i inne landlordy. Ja należę do ogrodników małorolnych, z powierzchnią upraw poniżej 200 m kw.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji