bio-forum.pl

Pluteus plautus?

bez logowania - można przeglądać
Pluteus

od maj.2009

1. Pluteus plautus?

jakoś nie idzie mi po kluczach ale po makro jakby ten gatunek, tylko jakiś zbyt krepy?

Nie sprawdziłem jeszcze obecności kaulocystyd na trzonie:- (

Sprzążek nie znalazłem w skórce kapelusza, może trzeba poszukać głębiej?

Strzępki jedynie septowane przy rozwidleniach.

Strzępki w skórce cienkie i długie, zakończone maczugowato.

Maczugowate zakończenia w górnej części jakby wypełnione/grubościenne.

.

skórka kapelusza

.

cheilocystydy

zawsze muszę coś sknocić i zamiast cheliocystyd wstawiłem zdjęcie chyba fragmentu skórki.

Cheliocystydy w rzeczywistości maczugowate ale więcej z dłuższą szyjką..

zarodników niewiele bo owocnik jeszcze widać że młody ale już dość spory

(wypowiedź edytowana przez mirek63 01. czerwca. 2016)

od maj.2009

2. Pluteus plautus?

a w sumie to dobrze by było gdyby ktoś bardziej obeznany w temacie, wytłumaczył mi jakie są różnice pomiędzy tytułowym gatunkiem a P. semibulbosus?

Skoro Pluteus semibulbosus często był utożsamiany z P. plautus, to pewnie nieznaczne?

od maj.2009

3. Pluteus plautus?

Przeszedłem klucz w Funga Nordica i nic mi innego nie wychodzi jak P. semibulbosus lub P. plautus?

Zważywszy jednak na to, że P. plautus w zasadzie powinien być ciemniej zabarwiony?

Natomiast Q dla elementów skórki dla P. semibulbosus jak podaje FN powinno być Q>6, a u mnie jest od 3-5 więc jestem w kropce.

Tak jak pisałem owocnik dość duży (w stosunku do dotychczas znajdywanych) ale jeszcze cholernie młody wobec tego albo jeszcze elementy skórki nie są dostatecznie wydłużone, albo być może jeszcze skórka kapelusza miała zamiar pociemnieć. Chociaż w sumie nie wiem czy ten stosunek Q ma jakiekolwiek znaczenie bo literatura (którą przejrzałem) milczy o nim jeśli chodzi o P. plautus.

od mar.2010

4. Pluteus plautus?

Mnie się podoba, jakkolwiek się nazywa:-D Dobra robota, Mirek!

od wrz.2005

5. Pluteus plautus?

od maj.2009

6. Pluteus plautus?

NAZWA: Pluteus semibulbosus

DATA ZBIORU: 2016. 06. 01

WOJEWÓDZTWO: podlaskie

POWIAT: białostocki

GMINA: Supraśl

ATPOL:

SIEDLISKO: śródpolne zadrzewienie, drzewostan mieszany z przewagą liściastych

SUBSTRAT: na butwiejących gałęziach liściastego

LICZEBNOŚĆ: jeden owocnik

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji