bio-forum.pl

Pluteus phlebophorus?

bez logowania - można przeglądać
Pluteus

od maj.2009

1. Pluteus phlebophorus?

Poszedłem trochę wczoraj na łatwiznę i "pojechałem" po GRZYBY T. XXVII.

Doszedłem od razu do tego gatunku... ale czy słusznie?

- owocnik niewielki ok. 3cm średnicy

- trudno stwierdzić na czym rósł, bo chciałem go uchylić i podejrzeć co zaś za jeden i w tym momencie trzon u samej podstawy pękł... pewnie na jakimś zagrzebanym drewienku.

- zarodniki widać poniżej, wymiary raczej pasują

- cheilocystydy niezbyt częste ale znajduje się bez trudu, wymiarowo pasują do opisu, w zasadzie znalazłem tylko szeroko wrzecionowate.

- pleurocystydę tylko jedną dojrzałem, coś pomiedzy workowatą a wrzecionowatą.

- żadnych odcieni oliwkowych zarówno w kapeluszu jak i trzonie.

- skórka zbudowana z komórek w ponad 90% okrągłych, maczugowate rzadko, a jeszcze rzadziej coś na ksztłt gruszkowatych +/-.

W opisie mam że komórki kapelusza z brązowym pigmentem wewnątrz, widzę coś takiego ale nie wiem czy o to chodzi: to te brązowe zabarwienie niezbyt takie kontrastowe??

w niektórych dość intensywne ale w niektórych z kolei raczej w ogóle nie wystepujące.

.

skórka kapelusza drobno pomarszczona, na fotkach bardzo słabo widzać, ostrość troche mi gdzieś uciekła.

od sty.2007

2. Pluteus phlebophorus?

Mam mikro mojego P. phlebosporus, wrzucić foty dla porównania?

edit: pokażę w oddzielnym wątku

(wypowiedź edytowana przez topazzz 04. czerwca. 2016)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji