bio-forum.pl

Tarzetta catinus czy cupularis?

bez logowania - można przeglądać
Asco*

od paź.2009

1. Tarzetta catinus czy cupularis?
1
2

Remanenty 08-2011

od maj.2006

2. Tarzetta catinus czy cupularis?

Podał byś przynajmniej wielkość

od paź.2009

3. Tarzetta catinus czy cupularis?
1
2
3

Przepraszam że wstawiłem same zdjęcia, już uzupełniam dane, średnica ok. 1cm, dwa owocniki pod leszczyną, zdjęcie suszka i mało udolne zdjęcia mikro.

Zarodniki nie trzymają wymiarów, chyba za młody grzybek.

(wypowiedź edytowana przez roto 04. czerwca. 2016)

od maj.2006

4. Tarzetta catinus czy cupularis?

Rozmiary miseczek wskazują na T. cupularis, ale dobrze to jeszcze potwierdzić mikrocechami, ale że młode, to mogą rozmiarami zarodników nachodzić na siebie:-/

(wypowiedź edytowana przez piotrekchacha 04. czerwca. 2016)

od paź.2009

5. Tarzetta catinus czy cupularis?

Ponoć, dla T. catinus charakterystyczne są rozgałęzione parafizy, ja takich nie zaobserwowałem.

od maj.2006

6. Tarzetta catinus czy cupularis?

W atlasie Marka S. parafizy u obu gatunków mają podobny opis:

T. cupularis:

Parafizy smukłe, podzielone, rozgałęzione u podstawy, ich zakończenia nieznacznie rozszerzone.

T. catinus:

Parafizy smukłe, podzielone, rozgałęzione u podstawy, z nieco rozszerzonymi zakończeniami, czasami płatowatymi.

od paź.2009

7. Tarzetta catinus czy cupularis?

Źle się wyraziłem, znalazłem takie zdjęcia w necie flickriver.com

od maj.2006

8. Tarzetta catinus czy cupularis?

Na zdjęciach które zalinkowałeś dobrze widać, to o czym pisze Marek, że zakończenia parafiz czasami są płatowate.

Skoro nie widziałeś czegoś takiego, to pewnie masz Tarzetta cupularis, ale do tego już chyba sam doszedłeś.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji