bio-forum.pl

Zamieranie młodych owoców na jabłoni

bez logowania - można przeglądać

od mar.2005

1. Zamieranie młodych owoców na jabłoni
14.mar.05 20:17
Szantx
Zdjęcie chorej jabłoni

Mam jabłoń koksę. W ubiegłym sezonie zauważyłem, że po opadnięciu liści na gałazkach pozostało bardzo dużo zaschniętych owoców. Wielkość tych jabłuszek mieści się w granicach do ok. 1 cm, kolor c. brązowy. Te owocki będą się utrzymywać na drzewie rownież w obecnym sezonie jako "mumie". Nie wiem jaka to chroba i jak ją zwalczać (może to jest zgnilizna drzew ziarnkowych?). Nie znalazłem jednak przekonującej informacji na ten temat. Dla ułatwienia rozpoznania w załączeniu zdjęcie. Jeśli ktoś z państwa może mnie oświecić w tym temacie to bardzo proszę.

od gru.2006

2. Zamieranie młodych owoców na jabłoni
16.mar.05 12:04
Wojo Pusz "wojtek_pusz"

Wyglada to na piewrszy rzut oka na brunatna zgnilizne drzew ziarnkowych (Monilinia fructigena), chociaz sie przyznam, ze jeszcze nigdy nie widzialem zawiazkow owocow jako "mumie"..???

Powinienes w tym momencie zerwac te mumie, a nastepnie najlepiej je spalic. Co do ochrony chemicznej to zabiegi wykonuje sie przed kwitnieniem...

od mar.2005

3. Zamieranie młodych owoców na jabłoni
24.mar.05 12:33
Szantx

Mam dwie koksy na młodej zerwałem te mumie jeszcze w jesieni. Na drugiej trochę pozbierałem teraz, ale jest to jabłon 5 m wysoka no i odpowiednio rozłożysta, nie da się jej oczyścić całkowicie. A co do oprysku to pewnie zrobię to Topsinem M70WP, tyko że termin w/g Pr. Ochr. Roślin Sadown. z 1997/98 ze Skierniewic oprysk na zgniliznę drz. ziarnk. zalecają wykonać po czerwcowym opadzie zawiazków owocowych /do tego okresu jest zalecone kilka oprysków grzybobójczych ktore może rónież zwalczają zgniliznę/ Czy tak do tego tematu należy podchodzić?.

od gru.2006

4. Zamieranie młodych owoców na jabłoni
31.mar.05 12:30
Wojo Pusz "wojtek_pusz"

Wiec tak. Podam Ci zalecenia z programu ochrony roslin sadowniczych na lata 2005/2006:

faza: wzrost owocow po czerwcowym opadaniu zawiazkow: Baycor 25 WP, Thiram Granuflo 80 WG, Pomarsol Forte 80 WG, Sadoplon 75 WP

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji