bio-forum.pl

Prośba od prof. W. Wojewody

bez logowania - można przeglądać

od wrz.2005

1. Prośba od prof. W. Wojewody

Pan Profesor W. Wojewoda ma do Was wielką prośbę o wszelkie informacje na temat stanowisk (w Polsce) następujących gatunków:

To są gatunki obce, tzn. zawleczone, rozprzestrzeniające się w ostatnich latach, niektóre znajdowane wyłącznie w szklarniach lub w domach (w doniczkach). Jeśli macie jakiekolwiek informacje (dobrze, jeśli udokumentowane zdjęciem a najlepiej okazem) i chcielibyście, żeby Wasze notowania wzbogaciły przygotowywane przez pana Profesora opracowanie na temat tych grzybów, przysyłajcie informacje na mój adres e-mail, a okazy na mój adres pocztowy podany niżej. Jeśli macie okazy i chcecie je przysłać, to najlepiej napiszcie, czy chcecie, aby Wam je odesłać z powrotem, czy możemy wcielić do naszego zielnika.

Mój adres:

A. Ronikier

Instytut BOtaniki PAN

ul. Lubicz 46

31-512 Krakow

Ja przekaże wszystko Profesorowi.

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc!

A przy okazji: Wszystkim, którzy przysłali nam okazy Hypholoma i Stropharia do "Atlasu rozmieszczenia grzybów w Polsce" chciałabym powiedzieć, że zeszyt Atlasu z opracowaniami gatunków z tych rodzjów jest już prawie skończony i niedługo zostanie złożony do druku.

Pozdrawiam,

Ania

od wrz.2006

2. Prośba od prof. W. Wojewody

A czy mogła być podać adres @, bo nie moge odnaleść. Mam informacje o stanowisku Mutinus ravenelii

pozdrawiam,

Jakub

od wrz.2005

3. Prośba od prof. W. Wojewody

a. ronikier"małpa"ib-pan. krakow. pl

od wrz.2004

4. Prośba od prof. W. Wojewody

Do kiedy można zgłaszać?

od wrz.2005

5. Prośba od prof. W. Wojewody

Możecie zwracać uwagę na te gatunki przez cały sezon. Nie ma na razie jakiegoś wyznaczonego terminu, więc wszystko, co znajdziecie w tym roku będzie również mile widziane.

od wrz.2004

6. Prośba od prof. W. Wojewody

Znalazłem C. archeri na Przehybie, nie miałem czasu na fotki (znajomi pobiegli gdzieś daleko jak je zobaczyli i poczuli...), eksykatu nie zebrałem, bo by mnie z samochodu wyrzucili :)

Muszę się tam wybrać z grzybofiśniętymi...

od kwi.2004

7. Prośba od prof. W. Wojewody

Widziałam Suillus placidus w Szczawnicy w Parku Zdrojowym. Było to dawno temu - nie było jeszcze forum. Ja tez nie robiłam fotografii.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji