bio-forum.pl

Agrocybe (?) z Łąk Skoszewskich

bez logowania - można przeglądać
GRej301650

od lip.2005

1. Agrocybe (?) z Łąk Skoszewskich
22.maj.16 19:41
Grażyna Domian
Agrocybe1
Agrocybe2
Agrocybe3
Agrocybe4
Agrocybe5
Agrocybe6
Agrocybe7

22. 05. 2016 r. - Łąki Skoszewskie - kilkanaście owocników w różnym wieku na wilgotnych (obecnie podsuszonych) łąkach spasanych przez wolnożyjące stado koników polskich. Kapelusz higrofaniczny, zapach słaby, grzybowy, po przekrojeniu z ogórkową (?) nutą.

Czy to może być Agrocybe paludosa?

od lip.2005

2. Agrocybe (?) z Łąk Skoszewskich
22.maj.16 19:51
Grażyna Domian
Agrocybe8
Agrocybe9

W pobliżu tych wyżej pokazanych rósł jeszcze jeden owocnik - podsuszony i jakby czymś porażony. A może to inny gatunek?

od lip.2005

3. Agrocybe (?) z Łąk Skoszewskich
22.maj.16 23:15
Grażyna Domian
Agrocybe-wysyp

I jeszcze wysyp:

od wrz.2005

4. Agrocybe (?) z Łąk Skoszewskich

ten rodzaj tylko z mikroskopem - trochę za masywny na A. paludosa (te, które widziałem były smuklejsze)

od maj.2009

5. Agrocybe (?) z Łąk Skoszewskich

Co prawda siedlisko zupełnie nieodpowiednie dla tego gatunku ale bardziej po makro przypomina A. praecox? Kto wie co tam kryło się wśród tych traw, może jakaś domieszka?

Barwa kapelusza też nieco odmienna od najczęściej spotykanych ale jeśli były podsuszane i kilkakrotnie nawadniane (chociażby przez poranne rosy) to tak czasem potrafią wyglądać po przejściach.

Mimo wszystko ciekaw jestem co by mikroskop powiedział... chyba warto w tym przypadku zadać sobie trochę trudu:-)

od lip.2005

6. Agrocybe (?) z Łąk Skoszewskich
23.maj.16 21:45
Grażyna Domian

Mirku, oprócz traw było tam bardzo dużo żywokostu lekarskiego i pewnie wiele innych gatunków, na które nie zwracałam uwagi.

od wrz.2005

7. Agrocybe (?) z Łąk Skoszewskich

Agrocybe paludosa

ten pojedynczy nieoznaczalny

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji