bio-forum.pl

Bardzo interesujące. Pasożyt na P. vesiculosa?

bez logowania - można przeglądać

od mar.2025

1. Bardzo interesujące. Pasożyt na P. vesiculosa?

22. 05. 2016. Przed godziną poszukując bardziej dojrzałych owocników P. vesiculosa natknąłem się nieoczekiwanie na owocnik pokryty, brodawkami wydaje się stanowiącymi owocniki innego grzyba? Owocnik kustrzebki zabezpieczyłem czasowo w lodówce. Błażeju, jeśli chciałbyś zerknąć - chętnie podeślę? Znalazłem podobne "w sieci" - tyle, że nie wiadomo czy weryfikowane?

setasextremadura.blogspot.com

Link krzyżowy:

[bf#844774]

od wrz.2005

2. Bardzo interesujące. Pasożyt na P. vesiculosa?

poproszę

od mar.2025

3. Bardzo interesujące. Pasożyt na P. vesiculosa?

Wolisz żywe, czy zasuszyć?

od sie.2002

4. Bardzo interesujące. Pasożyt na P. vesiculosa?
22.maj.16 17:08
Piotr Perz "pimpek"

Bardzo ciekawe.

Niekiedy takie struktury pojawiają się wówczas, gdy uszkodzone zostanie hymenium, np. jakiś owad je nadgryzie. Najczęściej wówczas w miejscu uszkodzenia wyrastają komórki identyczne z komórkami zewnętrznego excipulum (nawet z ew. włoskami).

Tu jednak zdaje się to być pasożyt.

od mar.2025

5. Bardzo interesujące. Pasożyt na P. vesiculosa?

Pimpek, to co piszesz o następstwach uszkodzenia hymenium bardzo mnie zaintrygowało. Brzmi przekonująco.:-) Rzeczywiście może tak być.

Mnie jednak zastanawia, że owocniki rosnące obok były zupełnie "nieskazitelne" i w ogóle te kustrzebki obserwuję w wielkich ilościach od wielu lat i nigdy podobnych struktur na ich hymenium nie widziałem. Błażej mi nie odpisał, ale wyślę "żywca" - to mam nadzieję przyspieszy rozwiązanie zagadki.: D Osobiście nie mam jeszcze odwagi wrzucać tego pod mikroskop - na razie za wysokie progi dla mnie.:-) Zacznę może od jakichś Psathyrella.;-)

od lis.2008

6. Bardzo interesujące. Pasożyt na P. vesiculosa?
22.maj.16 17:50
ala mikołaj "wink"

Toś se wybrał na początek, choć jak mniemam znowu żartujesz: D

od wrz.2005

7. Bardzo interesujące. Pasożyt na P. vesiculosa?

Suche - nie ufam poczcie, a święta się zbliżają: D

od mar.2025

8. Bardzo interesujące. Pasożyt na P. vesiculosa?

Tak więc, tłumacząc sobie, że przecież mikroskop miał być po to by nie zawracać głowy Tobie Błażeju "bele g...", nie wytrzymałem i postanowiłem zerknąć na to coś.:-)

Warstwy "pozahymenialne" wydają się typowe:

Tymczasem spodziewając się dostrzec jakieś komórki z etykietką: "ciało obce" lub "uwaga pasożyt" - spojrzałem na przekrój "pryszcza".;-) Nic z tych rzeczy, dostrzegłem jedynie zwartą masę "parafizopodobnych" płonnych strzępek? Są one jednak, (tak mi się wydaje) - sporo mniejsze od typowych parafiz.

Czy w świetle przedstawionych okoliczności faktycznych wysyłka "suszka" jest nadal zasadna?

od wrz.2005

9. Bardzo interesujące. Pasożyt na P. vesiculosa?

raczej nie, dzięki za ujęcie roboty

od lip.2004

10. Bardzo interesujące. Pasożyt na P. vesiculosa?

Pochwal się mikroskopem i kamerką:-)

od mar.2025

11. Bardzo interesujące. Pasożyt na P. vesiculosa?

Cieszę się, że zwierz na "m" - wykonał swe zadanie.: D

I z ciekawości dopytam, czy te strzępki, (jeśli to są strzępki?), można nazwać parafizami?

Bogdan, wysłałem maila.

od sie.2002

12. Bardzo interesujące. Pasożyt na P. vesiculosa?
23.maj.16 22:28
Piotr Perz "pimpek"

O :)

I to by tłumaczyło, dlaczego widać, że struktury te powstają w głębi hymenium w miejscach, gdzie nie widać zewnętrznych uszkodzeń.

Natomiast czy można je nazwać parafizami? A pokaż, jak wyglądają parafizy :) A pokaż, jakie widzisz różnice.

No i pokaż je w H2O a nie IKI jeśli możesz :)

od mar.2025

13. Bardzo interesujące. Pasożyt na P. vesiculosa?

Zadanie domowe dość nieudolnie, ale jednak wykonane.;-)

Generalnie po wnikliwszej analizie "preparatów na wodzie" - nie widzę różnicy jeśli chodzi o wygląd parafiz z typowych i anomalnych części owocnika. Samą zaś budowę "narośli" określiłbym jako bezładną mieszaninę wszystkich elementów zdrowych apotecjów.

Przekrój narośli:

1.

2.

czym są te brązowe "ciała obce"?

3. Parafizy:

4.

5.

6.

7. Czy to są worki, w których kiedyś uformowałyby się zarodniki?

8.

9.

10. W preparacie z "brodawki" są także kuliste komórki, (mniejsze od tych w typowych owocnikach). Znalazłem również wiele owalnych tworów, które zinterpretowałem, jako kiełkujące zarodniki?

11.

12.

13.

14.

15.

16. Parafizy w niezmienionej części owocnika:

17. Przekrój przez owocnik i "brodawkę"- (lewy dolny róg):

18. Przekrój "brodawki":

Organoleptycznie "narośla" są twardsze, o cechach typowych dla miąższu młodych "Pezajza".:-)

Ponadto mnóstwo różnych orzęsionych i nicieniokształtnych żyjątek.:-)

Preparaty "kluchowate", szkiełka trzaskają - ale robię postępy.;-)

od sie.2002

14. Bardzo interesujące. Pasożyt na P. vesiculosa?
28.maj.16 16:44
Piotr Perz "pimpek"

> 2. czym są te brązowe "ciała obce"?

zarodniki jakiś Pyrenomycetes, zapewne rosły niedaleko.

> 7. Czy to są worki, w których kiedyś uformowałyby się zarodniki?

albo raczej takie, w których wytworzenie zarodników nie udało się (np. z powodu trzymania w lodówce).

> Znalazłem również wiele owalnych tworów, które zinterpretowałem, jako kiełkujące zarodniki?

dokładnie :)

> Organoleptycznie "narośla" są twardsze, o cechach typowych dla miąższu młodych "Pezajza".:-)

czyli pozostaje stwierdzić, że to jest "Pezajza" z pieprzykami po prostu :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji