bio-forum.pl

Królewski Ogród Botaniczny - Kew Gardens, Londyn

bez logowania - można przeglądać

od lut.2007

1. Królewski Ogród Botaniczny - Kew Gardens, Londyn

W Kew Gardens znajduje się 40000 gatunków roślin. Nie sposób zobaczyć je wszystkie, zwłaszcza że na obejście całego Kew Garden nie wystarczy jednego dnia. Miałem przyjemność zwiedzić część tego cudownego miejsca i prezentuję roślinki, które zwróciły moją uwagę.

ogolny rzut oka

Ogromna szklarnia, pierwszy rzut oka zapowiada dużo ciekawych gatunków.

wyglada znajomo

Roślinka wygląda na taką, którą można spotkać w niejednej hodowli doniczkowej, tyle że tu rozmiar jest nieco inny :)

palma/kokos

Na tym kokosie/palmie (?) zainteresowało mnie, czy to co wyrasta na tej większej kuli będzie kwiatostanem?

Isoplexis canariensis

Kolejna roślinka: Isoplexis canariensis w pełni kwitnienia.

Cestrum fasciculatum

Cestrum fasciculatum również zaprezentował przykuwające wzrok kwiaty.

chyba kwiatostan

Ten obiekt wygląda bardzo fotogenicznie :) Czy to kwiatostan?

Roślina, która szczególnie zwróciła moją uwagę, jeśli przyjrzycie się dokładniej jej kwitom zrozumiecie dlaczego.

Calothamnus quadrifidus

Colothamnus quadrifidus.

Calothamnus quadrifidus kwiaty

Kwiaty Calothamus quadrifidus

rosliny wilgociolubne

Urzekający widok zieleni roślin wilgociolubnych

c. d. n.

od sty.2007

2. Królewski Ogród Botaniczny - Kew Gardens, Londyn

Krystianie,

przypomniałeś mi przemiły czas, gdy też miałam sposobność zwiedzać tenże Królewski Ogród Kew Garden. Świetnie, że ciąg dalszy nastąpi.

od lis.2006

3. Królewski Ogród Botaniczny - Kew Gardens, Londyn

Niestety nie miałem przyjemności widzieć tego pięknego ogrodu. Musiałem się zdecydować KEW czy TRESCO. Wybrałem TRESCO, ale KEW też odwiedzę, i to koniecznie. Specjalnie przeznaczę na ten cel w przyszłości tydzień, o ile to wystarczy?

od lis.2006

4. Królewski Ogród Botaniczny - Kew Gardens, Londyn

Nie jest moim zamierzeniem robić reklamy ogrodom W. B. ale oprócz Kew które ze swoimi 120h. zrobiło na mnie niezapomniane wrażenia. Polecił bym dla odpoczynku zwiedzić Regent's Park, z oszałamiającym Queen Mary Garden.

od lut.2007

5. Królewski Ogród Botaniczny - Kew Gardens, Londyn

'Reklama to świadome manipulowanie odbiorcą', tak uczą na ekonomi. Wprawdzie jestem mgr chemii, ale zdarzylo mi sie poślubić ekonomistkę więc wiem takie rzeczy. W ramach wyjaśnienia, ten wątek nie ma być reklamą Kew Gardens, lecz prezentacją roślin, które mogą ożywić nasze umysły.

od sty.2007

6. Królewski Ogród Botaniczny - Kew Gardens, Londyn

Myślę, że kiedyś (może niedługo) podzielę się wrażeniami z angielskiego (oczywiście!) Bressingham Garden, ogrodu utworzonego przez Adriana i Alana Bloom - oczywiście w osobnym wątku (dodatek gwoli formalności). Tymczasem (ja chemik (mąż chemik także)) trwam w oczekiwaniu na c. d. K. G.

od lut.2007

7. Królewski Ogród Botaniczny - Kew Gardens, Londyn
Pieprz czarny

Niepozorna liana, którą bardzo łatwo przeoczyć w natłoku przykuwających oko kolorowych kwiatów. Roślinka u nas nie rośnie ale każdy ją zna jako popularną przyprawę. Pieprz czarny.

od lut.2007

8. Królewski Ogród Botaniczny - Kew Gardens, Londyn
Yucca

Popularna roślina doniczkowa. Yucca

od lut.2007

9. Królewski Ogród Botaniczny - Kew Gardens, Londyn
bialoniebieski
czerwien ze slupkami
czerwony kielich
roslinka z kolczastym kwiatem
kolczasty kwiat
magnolia
roslinka z kwiatem symetira 3
kwiat symetria 3
skrzydlokwiat
zolty z precikami
ukryte piekno

Niektóre kwiaty aż się prosiły żeby przyjrzeć się im bliżej.

Oto one:

ps. cieszę się, że ten wątek zapoczątkował inne podobne o polskich ogrodach botanicznych.

od sty.2007

10. Królewski Ogród Botaniczny - Kew Gardens, Londyn

Kwiaty z Kew Garden imponujące i piękne, to już teraz, w kwietniu, taka kwiatowa obfitość?

od lut.2007

11. Królewski Ogród Botaniczny - Kew Gardens, Londyn

Kwiaty rosną w specjalnych warunkach. Bardzo chcialem zobaczyc roslinnos tundry, ale bylo zapóźno. Nie znalazlem też roślin 'miesożernych' w tym ogrodzie. Gdy ktos miał okazję być w Kazimierzu nad Wisłą polecam wystawę roślin owadożernych - imponujące.

od sty.2007

12. Królewski Ogród Botaniczny - Kew Gardens, Londyn
mięsożerna

Krystianie,

O ile dobrze pamiętam, a to sprawdzę jutro, to te mięsożerne właśnie widziałam w szklarniach Kew Garden, ale jeśli sprawdzę, że się mylę - to zaraz jutro sprostuję.

dzbanecznik:

saracenia

saracenie:

bananowiec

i inne, np. bananowiec

w donicy
drugie w donicy

imponujące kwiatostany lub owocostany (tak naprawdę, to co to jest, nie wiem), ale proporcje trudno oddać, bo gdyby tam obok stanął człowiek, to byłoby widać, że ''roślinka'' go przerasta o głowę:

talerze

i jeszcze takie całkiem spore ''talerze''

Wszystko oglądane na przełomie IX/X 2005.

Pozdrawiam

od sty.2007

13. Królewski Ogród Botaniczny - Kew Gardens, Londyn

A w Kazimierzu nad Wisłą - mięsożerne - Krystianie, napisz, gdzie to można obejrzeć?

od lut.2007

14. Królewski Ogród Botaniczny - Kew Gardens, Londyn

MUZEUM PRZYRODNICZE

Oddział Muzeum Nadwiślańskiego.

ul. Puławska 54, Kazimierz

Nie wiem czy wystawa o roślinkach owadożernych jest tam stałą ekspozycją. Były tam: rosiczki, saracenie, muchołówka amerykańska, oraz roślinka popularna ale mało kto wie, że owadożerna - pływacz.

od sie.2006

15. Królewski Ogród Botaniczny - Kew Gardens, Londyn

Proponuję wstawić informację do wątku o wystawach...

Mi bardzo się przydała... już myślę czy by nie poskoczyć;-)

od lis.2007

16. Królewski Ogród Botaniczny - Kew Gardens, Londyn
27.wrz.09 21:31
Sebastian "sebka"

mogę o tej porze przesadzić dzbanecznika ma kilka dzbanków lecz widze ze ma za mała donice strasznie rośnie do góry

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji