bio-forum.pl

Hookeria lucens

bez logowania - można przeglądać

od gru.2006

1. Hookeria lucens
16.maj.16 20:47
Jaroslaw Makowski "maj"

Synonim: Hypnum lucens L. ex Hedw.

od lip.2004

2. Hookeria lucens

Z każdym kolejnym prezentowanym przez Ciebie gatunkiem, jestem coraz bardziej pełen uznania i podziwu, tym bardziej, że nie wystarczy raz trafić na dany gatunek i go "obfocić":-)

Ileż to już lat polujesz i uwieczniasz mchy i wątrobowce?

od gru.2006

3. Hookeria lucens
16.maj.16 22:05
Jaroslaw Makowski "maj"

Trzy lata bardziej intensywnie poświęcam im najwięcej czasu. Wcześniej były rośliny naczyniowe, ale szukałem tematu dla siebie i chyba go znalazłem. Chciało by się więcej. Mimo wszystko, szukanie mchów wymaga poświęcenia dużo czasu, ale to się nie liczy, gdy jest się trochę w tym zakręconym. No, na tym forum to pewnie nie ja sam....

od maj.2010

4. Hookeria lucens

Szukanie wszelakich drobniejszych organizmów bywa czasochłonne, ale za to satysfakcja większa jak sie je znajdzie:-)

A ten mech piękny! Warto poświecić czas, żeby takie cudo znaleźć!

od gru.2006

5. Hookeria lucens
17.maj.16 21:22
Jaroslaw Makowski "maj"

Ten mech można znaleźć w górach, w lasach na podmokłych miejscach. Chciałem go dalej dokumentować. To miejsce jednak prawie nie do poznania. Kamienna skarpa pokryta humusem i,, moimi,, meszkami runęła z topniejącym śniegiem. Były w innym miejscu same meszki bez sporogonów. Może jeszcze gdzieś znajdę ze sporogonami. Ten mech posiada duże komórki, przez co jest taki przeźroczysty i efektowny. Takie i inne meszki jak ten ( i nie tylko one) dają satysfakcję i dopingują do dalszych poszukiwań.

od cze.2009

6. Hookeria lucens
płaskolist

Płaskolista lśniącego (Hookeria lucens) ostatnio przypadkiem spotkałem w Beskidzie Małym, u podnóża północno-wschodniego stoku góry Ździebel. Mech ten rósł w dużym płacie nad potokiem w zbiorowisku świerczyny na torfie.

od gru.2006

7. Hookeria lucens
22.lis.20 11:45
Jaroslaw Makowski "maj"

Miło go znowu zobaczyć, jeden z moich ulubionych mchów.

od wrz.2004

8. Hookeria lucens
23.lis.20 00:02
Marcin Piątek

A gdzie jest to stanowisko swierczyny na torfie w Beskidzie Małym?

od cze.2009

9. Hookeria lucens

Świerczyna na torfie zajmuje tam sporą powierzchnie w Beskidzie Małym pomiędzy wsiami Las, Kuków, Krzeszów a Targoszów.

od wrz.2004

10. Hookeria lucens
23.lis.20 12:13
Marcin Piątek

Dziękuję!

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji