Uprawiam od kilku lat storczyki w domu i w ogrodzie i wydaje mi się iż są to najpiękniejsze rosliny. Uroda ich kwiatów oraz trwałość przewyższa inne rosliny, sam Phalaenopsis kwitnie ponad pół roku!!!! Ale są i takie, które kwitną kilka dni! A co wy sądzicie o storczykach???? I mała zagadka? Co to za orchidea na zdjęciu?
Ja odpowiem krótko - przepiękna orchidea, ale pewnie nie tylko takiej odpowiedzi oczekujesz, Tomku, prawda?
Storczyki również w ogrodzie?? Ten temat mnie bardzo zafrapował, możesz go rozwinąć?
Na zdjęciu jeden z Paphiopedilum - Sabotek.
Powiem Ci Tomku, że będziesz miał we mnie storczykowego kompana - ja również jestem ich miłośnikiem, choć to jedna z moich wielu roslinnych miłości;-)
Basiu, najpopularniejszym według mnie storczykiem ogrodowym jest sadzona teraz Bletilla Striata, łatwa w uprawie i bardzo piękna. W OrchidSklepiku można jedną bulwę kupić za 10 zł. Również ciekawym storczykiem ogrodowym, lecz trudniejszym w uprawie jest Dactylorhiza foliosa.
Zamieszczam zdjecie Bletilli:
Ale na pewno jest problem z zimowaniem tych roślin, tzn, nie tyle problem, co konieczność przechowania ich w odpowiednich warunkach w domu przez zimę?
Tak, oczywiście. Bletillę wykopuje sie przed przymrozkami, umieszcza się np. w trocinach, czy w włóknie kokosowym - byle nie w czymś bardzo higroskopijnym i tak zimuje się bulwę aż kwietnia. W kwietniu, przed wsadzeniem do gruntu można jeszcze najpierw wsadzić do doniczki, trochę ją "podpędzić" w chłodniejszym pomieszczeniu i wówczas można wsadzić roślinę w doniczce, lub w specjalnych siatkach metalowych (jak do np. tulipanów) co nawet daje lepsze rozwiązanie, bo bulwa nie jest podgryzana przez np. nornice.
Thanks, zobaczymy, zobaczymy, we Wrocławiu może się na coś skuszę. Dużo zależy od tego, Tomku i Albercie, jakie jeszcze kolejne piękne rośliny zaprezentujecie...
Oj będzie tego trochę, jak sie tak porządnie do tego zabierzemy:-)
Wszystkich gatunków botanicznych to tu by sie raczej nie dało przedstawić :), może poprzestaniemy na hybrydach.
Storczyki to naprawdę piękne rośliny, robią niesamowite wrażenie, warto je mieć. Sądzę Basiu, że na pewno się we Wrocławiu na coś skusisz, bo warto :) Wiem po sobie, że jak się na jakiejkolwiek wystawie czegoś naoglądam, to potem trudno wyjść z niczym.
P. S. Jutro zacznę działać w sprawie wątku z wystawami;)
Rzeczywiście Orchidaceae to baaaaaardzo liczna rodzina, gdzieś z 20000 krewniaków. Bagatela.
Fajno, będę czekać na wątek.
Moi mili!!! U mnie Bletilla zimuje w ogrodzie!!!!!!!! Nie ma sensu jej wykopywania!!!!! Jak zacząłem ją wykopywać to mi przestała dobrze rosnąć!!!! Tak tak nie kłamię. A na zdjęciu jest Paphiopedillum rotschildianum, któremu zrobiłem zdjęcie na wystawie w Berlinie poprzedniej jesieni, taki okaz kosztuje 650zł, drogie to hobby nie? Storczyki to rosliny kosmopolityczne, można je spotkać niemal we wszystkich zakatkach świata, a jak mówi moja znajoma rosliny erotyczne, choć ile w tym prawdy? A teraz zdjęcie z mojego ogródka, a mianowicie Epipactus palustris, czyli Kruszczyk szerokolistny
Wiesz Tomku, mi Bletilla już raz zmarzła, więc ja osobiście nie chciałbym tego powtarzać i dlatego wykopuję. Jakichś specjalnych uszczerbków w roślięciu nie widzę, wszystko jest ok :)
Tylko jak ja coś wykopię to później leży nie ruszane do wiosny i albo jest podlane albo nie!!! Stąd ten słaby wzrost, nie mam niestety gdzie przechowywac takich cudeniek, a garaz jest już za ciasny. A dzisiaj kupiłem Spathoglittis hybr. i muszę rozpracowac tego dziwoląga. miłego