bio-forum.pl

Morchela giganteus:-)

bez logowania - można przeglądać
Morchellaceae

od maj.2009

1. Morchela giganteus:-)

Tego Wam zaprezentuję.

Pokusa zważenia była większa niż moje lenistwo i poszedłem do piwnicy po wagę, dokładnie 220g. Czyli w sumie ponad ćwierć kilograma bo ważony bez części podstawy i fragmentu główki.

od gru.2005

2. Morchela giganteus:-)

wielkolud... a tu tegoroczna rodzinka z usa

od mar.2010

3. Morchela giganteus:-)

Grzesiu, to Ty na zdjęciu?:-D

od gru.2005

4. Morchela giganteus:-)

nie.... jakis koleś z usa - oglądam fotki na fejsie - z polowania na smardze w Stanach - i poluja na nie od południa na północ - pojawiają się i znikaja - fotki zostają

tu ja z zerwanymi piestrzenicami pochyłymi:/

od mar.2010

5. Morchela giganteus:-)

No miło mi bardzo:-D

od maj.2009

6. Morchela giganteus:-)

Faktycznie owocniki imponujące ale nie aż tak bardzo jak to widać ze zdjęcia.

Proporcje mocno zakłamane, smardze w stosunku do człowieka mocno wysunięte na pierwszy plan i każdy chyba wie jakie to daje efekty przy fotografii.

- a piestrzenice bardzo sympatyczne:-))

od gru.2005

7. Morchela giganteus:-)

twój kolos to chyba najsympatyczniejsze zdjęcie dużego smardza jakie widziałem, mój mikrokolos miał jedynie 110gram (połowę) a i tak wydawał mi się wielki - dla porównania złotówka - zerwany z miejskiej kory w 2012

od gru.2005

8. Morchela giganteus:-)

kolejny giganteus

wymiary:

1, 5 lbs = 0, 68 kg

15'' = 38 cm wysokości

14''= 35, 56 cm obwodu

znaleziony w Walnut, Iowa, USA

Mirek Wantoch wspominał że kiedyś znalazł takiego o obwodzie 40cm, chyba że się przesłyszałem.

od maj.2009

9. Morchela giganteus:-)

Ten to już jest COŚ:-))

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji