bio-forum.pl

Żólty z g... ?

bez logowania - można przeglądać
Asco*

od maj.2009

1. Żólty z g... ?

Jeden owocnik znaleziony w ub. niedzielę na gówienku leżącym obok całej kupy obornika. Jak na razie go "nie trącałem"... taki mały (3-4mm śr).

Na fotkach jednak zauważyłem że w miejscu jego wyrastania, kupka pokryta jest jakimś czarnym "nalotem".

Cos związane z grzybem czy czysty przypadek?

.

chyba lepiej to widać jednak na szerszym kadrze.

to zdjęcia z niedzieli, dziś widać tę czerń jeszcze wyraźniej.

od maj.2009

2. Żólty z g... ?

Efekt niezamierzony:-))

a ten mały berbeć w ogóle nie "przytył":- (

- jedynie stracił nieco swoje jakrawe zabarwienie.

od sie.2002

3. Żólty z g... ?
28.maj.16 16:37
"pimpek"

No ale żółta miseczka to już ma dosyć chyba.

Mikroskopowałeś?

od maj.2009

4. Żólty z g... ?

Jeszcze nie ale miałem zamiar, tylko że dziś już chyba nie dam rady. Ledwie żywy jestem po 12h pracy, jestem ugotowany, klima nie wyrabiała, taki żar z nieba leje się:- (

Dopiero wróciłem.

- ale mu nie odpuszczę:-)

od maj.2009

5. Żólty z g... ?

Siły znalazłem ale i tak nic z tego:- (

Coś musiało pójść nie tak. Cztery razy robiłem preparat i za każdym razem widok samych parafiz. Za czwartym razem znalazłem worek z trzema zarodnikami. Z takim materiałem nie ma sensu "walczyć":- (

Fotki wstawię ale tylko z zasady:

od sie.2002

6. Żólty z g... ?
28.maj.16 19:02
"pimpek"

Przedojrzała, worki wystrzeliły.

A co ze Scutellinia?

od maj.2009

7. Żólty z g... ?

Scutellina jeszcze czeka w kolejce:- (

O nie, nie martwie się, zdążę jeszcze na nich "poćwiczyć", u mnie dość posplite, spotykam cały rok. W ub. niedzielę jeszcze jedną "przygarnałem". Siądę jak zlokalizuje jakies materiały na jej temat.

Cudoniella zasuszona więc może poczekać.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji