bio-forum.pl

2016-04-25 Chrzanów - migawki z parku

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2016-04-25 Chrzanów - migawki z parku
7.maj.16 21:51
Piotr Grzegorzek

Tego dnia w drodze do pracy sfotografowałem rozwijające się liście lipy drobnolistnej - Tilia cordata podświetlone wschodzącym słońcem.

Nieco później, podczas chwilowego oderwania się od biurka odbyłem nieco dłuższy spacer. Oto przykład masowego opadu kwiatów grabu zwyczajnego - Carpinus betulus. Do tej pory te drzewa tak obficie nie kwitły.

Teraz zwracam uwagę na brzozę brodawkowatą - Betula pendula. Oto miotana wiatrem gałązka i pewien listek przy nieznacznej zmianie oświetlenia.

Na trawniku spoczął też kwiatostan klonu zwyczajnego - Acer platanoides.

Bohaterem dłuższej sesji zdjęciowej, pokazującej szczegóły taksonomiczne jest żywokost bulwiasty - Symphytum tuberosum.

Teraz kwiaty z bliska.

Powodzeniem skończyła się nawet próba wejrzenia do wnętrza korony.

Teraz złotlin japoński w odmianie pełnokwiatowej - Kerria japonica "Pleniflora". Z daleka wygląda jak zatrzymane w czasie piłeczki żonglera.

Oto dwa kwiatostany z bliska.

Następnie sprawdziłem stopień rozwoju fotografowanej 13 kwietnia nerecznicy samczej - Dryopteris filix-mas.

Kończąc sesję zdjęciową przyjrzałem się wyrastającym z pnia młodym pędom kasztanowca zwyczajnego - Aesculus hippocastanum.

A potem po prostu hop za biurko.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji