bio-forum.pl

Orbilia oxyspora wraz z anamorfą
Ciekawa Orbilia z Chechła

bez logowania - można przeglądać

od sie.2002

1. Orbilia oxyspora wraz z anamorfą
2.maj.16 22:15
"pimpek"
Orbilia 1
Orbilia 2

Beata wyhodowała ciekawą Orbilia :)

Owocniki wyrosły na miękiszu przełamanej wzdłuż łodygi (najprawdopodobniej Topinambur) umieszczonej w wilgotnym pudełku (moist chamber).

Cechy mikroskopowe od ręki wskazują na grupę Auricolor, co niestety kompletnie nie ułatwia oznaczenia. Orbilia auricolor jest coll., aggr. i na dzień dzisiejszy rozdzielenie tego gatunku zbiorowego możliwe jest jedynie poprzez sekwencjonowanie: (

W wypadku owocników Beaty od razu w oczy rzucała się charakterystyczna budowa komórek marginalnych, złożonych z kilku komórek textura globulosa o średnicy 4-6, 5 um i dopiero ostatnia komórka wydłużona do 8-12 um z żelowym "caps" o długości 8-10 um (nie są to "glassy hairs", jest to na pewno "gel caps").

Taka budowa komórek marginalnych oraz m. in. fakt, iż SB są kuliste, zaś fillum jest prawie kompletnie niezauważalne, pozwala wstępnie założyć, że może to być Orbilia oxyspora (=O. sambuci).

Obecnie Beata stara się wyhodować postać konidialną, co jest w tym przypadku NIEZBĘDNE, następnie część owocników (po np. dwutygodniowym wysuszeniu) zostanie przetestowana, czy są xerotolerantne.

Zdjęcia wykonane aparatem Beaty, spod mikroskopu Beaty

od mar.2010

2. Orbilia oxyspora wraz z anamorfą

Śliczne są, nie?:-) No, Piotrek, przecież w kąciku należy sprawy ascomycetes załatwiać;-) A poza tym, to ja TYLKO wyhodowałam tego grzyba:-) Wyhodowanie postaci konidialnej może uda się, jeżeli nie zapomnę podlewać badyli;-) mam nadzieję:-) Reszta to dla mnie czarami zalatuje;-)

od lis.2008

3. Orbilia oxyspora wraz z anamorfą
2.maj.16 23:00
ala mikołaj "wink"

No brawo, trzymam kciuki za hodowlę

od sie.2002

4. Orbilia oxyspora wraz z anamorfą
2.maj.16 23:25
"pimpek"

Beata - przyganiał kocioł garnkowi. Patrz post: "stożkowaty czy wyniosły?" :)

Ascomycetes? Ascomycetes?

W kąciku? Nie.

Twój? Twój: P

od mar.2010

5. Orbilia oxyspora wraz z anamorfą

No tak, punkt dla Ciebie:-D Jakoś smardze mi się nie kojarzą z byciem workowcami;-) Choć worki mają duże:-) Wszak na patelni lądują w jajecznicy:-D A z takiej Orbilia to można najwyżej jajecznicę dla krasnoludków zrobić;-):-P

od sie.2002

6. Orbilia oxyspora wraz z anamorfą
2.maj.16 23:36
"pimpek"
Dactylella

Na niektórych zdjęciach spod Twojego stereoskopu widać, że być może pojawiają już się pierwsze Neodactylella - musimy poczekać.

Gel

zaś na innych widać, że na marginesie jest bezbarwny żel, do złudzenia przypominający "glassy".

od sie.2002

7. Orbilia oxyspora wraz z anamorfą
2.maj.16 23:49
"pimpek"
Ana

Być może pojawiają się już pierwsze anamorfy in situ

od mar.2010

8. Orbilia oxyspora wraz z anamorfą

Tiaaaa, no może TY coś widzisz;-) JA widzę nitkowatego gluta;-)

od sie.2002

9. Orbilia oxyspora wraz z anamorfą
3.maj.16 00:10
"pimpek"

Czekamy na wysyp +/- czegoś takiego (ale nie na pożywce, tylko na oryginalnym substracie):

-! pod wskazanym adresem "" NIE MA obrazka: HTTP:: Response=HASH (0x60a82281a528)->status_line!

-! pod wskazanym adresem "" NIE MA obrazka: HTTP:: Response=HASH (0x60a822b823a8)->status_line!

od mar.2010

10. Orbilia oxyspora wraz z anamorfą

OK:-) Ładne:-) Podlałam, idę spać:-)

od sie.2002

11. Orbilia oxyspora wraz z anamorfą
4.maj.16 22:53
"pimpek"
11
22
33

Tak więc to, co podejrzewałem o formę konidialną okazało się jakimś Zygomycetes.

Jednak..... BRAWO!! Pojawiły się konidia i potwierdziły one, że mamy do czynienia z Orbilia oxyspora!!

od sie.2002

12. Orbilia oxyspora wraz z anamorfą
4.maj.16 22:53
"pimpek"
44

A to jest bardzo ciekawe zdjęcie, przedstawiające obok siebie zarodnik konidialny (K) oraz dwa zarodniki workowe (W)

od mar.2010

13. Orbilia oxyspora wraz z anamorfą

No piękne:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji