bio-forum.pl

co nieco o pyłkach

bez logowania - można przeglądać

od lut.2007

1. co nieco o pyłkach

Wątek jest kontynuacją tematu, jaki pojawił się przy okazji ‘żółte kwiatki i dmuchawce, czyli Podbiał Pospolity’

Pyłkami roślin interesują się nie tylko owady, ale również paleobotanika i kryminalistyka.

Barwinek i Podbial

Pyłki wykazują kilka cech, które pozwalają przyporządkować je do odpowiedniej rodziny roślin, a w najlepszym wypadku do konkretnego gatunku.

Jedna z podstawowych cech różnicujących jest wielkość ziarna. Aby uzmysłowić sobie różnice porównajmy pyłek Barwinka i podbiału na zdjęciu:

Ziarna pyłku mogą być kuliste, elipsoidalne, lub mieć jeszcze inne formy – czyli następną cecha pozwalającą na identyfikacje jest kształt. Aby nie być gołosłownym zamieszczam kilka zdjęć:

Kuliste ziarno pylku Barwinka

Kuliste ziarno pyłku Barwinka:

zonkil

Wydłużony pyłek Żonkila:

Mniszek Lekarski pylek

I jeszcze jeden śliczny przykład bardziej skomplikowanego kształtu – Mniszek lekarski:

Przyglądając się powyższym zdjęciom możemy zauważyć, że jedne ziarna mają gładką powierzchnię, natomiast inne, jak pyłek Mniszka Lekarskiego pokrywają wyrostki. Takie twory są charakterystyczne dla rodziny Astrowatych, czyli znajdziemy je na powierzchni pyłku Stokrotki, czy Podbiału

stokrotka pylek

Pyłek Stokrotki – wyrostki na powierzchni charakterystyczne dla rodziny Astrowatych:

Podbial Pospolity pylek

Pyłek Podbiału Pospolitego:

pylek

Czasami pyłek może wyglądać tak jak poniżej (mimo łatwo zauważalnej cechy, jaką posiada ten pyłek nie mogę go jednoznacznie przyporządkować do roślinki: (

od lut.2007

2. co nieco o pyłkach
pylek w miodzie

Wspominałem o paleobotanice. Zajmuje się ona pyłkami kopalnymi ze względu, że zachowują się one przez tysiące lat. Osobiście jeszcze nie natrafiłem na ziarno pyłku roślinki sprzed tysiącleci, ale pyłek znaleziony w miodzie, też wygląda ciekawie:

od sty.2007

3. co nieco o pyłkach

Bardzo ciekawe wiadomości i zdjęcia, Krystianie.

Pyłek mniszka lekarskiego rzeczywiście śliczny, taki ciekawy kształt. Czekam na kolejne pyłki.

od lut.2007

4. co nieco o pyłkach
Babka Lancetowata

Kolejna roślinka kwitnie. Pyłek Babki Lancetowatej.

od sty.2007

5. co nieco o pyłkach

Krystianie,

właśnie dziś obserwowałam moje pierwsze w tym sezonie kwitnące babki lancetowate, a w odpowiedzi na moje obserwacje (jeszcze nie publikowane na forum!) już widzę pyłki babki. Dzięki!

Ciekawe, jak wypadłoby porównanie pyłku babki lancetowatej z pyłkami babki szerokolistnej (w swoim czasie, jak zakwitnie).

od gru.2009

6. co nieco o pyłkach

I co? Zakwitła już ta babka?

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji