bio-forum.pl

2016-03-20 Jaworzno - spacer na Górę Kościuszki i z powrotem - część 2

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2016-03-20 Jaworzno - spacer na Górę Kościuszki i z powrotem - część 2
29.kwi.16 07:46
Piotr Grzegorzek

Stoimy teraz u podnóża góry. W istocie jest to hałda po kopalni węgla kamiennego. W tej okolicy znajdował się szyb - Kościuszko. Także pobliskie osiedle zbudowane dawno, dawno temu w odległym PRL-u to Osiedle Tadeusza Kościuszki. Tę hałdę grupa lokalnych działaczy traktuje jako pomnik górniczej historii Jaworzna.

Po drodze mamy mocny, zielony akcent. To glistnik jaskółcze ziele - Chelidonium majus.

Pokonujemy kolejny próg i zerkamy za siebie.

Potem znajdujemy omszałe kawałki betonu.

Szczyt jest blisko.

Część powierzchni pokrywają mchy. Dominuje krótkosz - Brachytecium oraz żurawiec falisty - Atrichum undulatum.

W drzewostanie na stokach dominuje brzoza brodawkowata - Betula pendula. Za drzewami można dostrzec galerię Galena.

Szczyt to królestwo robinii akacjowej - Robinia pseudoacacia.

Część drzew została ostatnio wyrwana przez wichurę, ale ten gatunek w tym stanie może jeszcze długo pożyć.

Miejsce jak widać jest odwiedzane.

Idę teraz w kierunku północno-wschodniej krawędzi wzniesienia.

W dół prowadzi stroma ścieżka. Łatwo tutaj o swoiste przyspieszenie.

Chwila postoju przy stanowisko czegoś oraz podagrycznika pospolitego - Aegopodium podagraria.

Oto ostatnie zdjęcia z tej sztucznej góry. Komentarz jest zbyteczny.

A to już odcinek ulicy Fryderyka Chopina.

Na poboczu zielenił się krwawnik pospolity - Achillea millefolium.

Teraz z ulicy Rzemieślniczej podążam w stronę ulicy Grunwaldzkiej. Na początku trasy zauważyłem pewnego przybłędę Skandynawii.

Poświęciłem mu sporo czasu. Ustaliłem, że to prekambryjski granitognejs.

I jeszcze seria zbliżeń pokazująca burzliwą historię tej formacji. Ten kamień to tylko skromny cytat.

A to już świeży grunt przed Galeną. Sukcesja ruszyła.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji