bio-forum.pl

drobny z pobocza drogi

bez logowania - można przeglądać
∗0↓0 #7↓7
GRej306276

od mar.2010

1. drobny z pobocza drogi

27. 04. 16 Pobocze drogi leśnej, wśród traw i innych roślin zielnych. 2 grupki po kilka owocników. Kapelusz stożkowaty z garbkiem, trzon równogruby, a właściwie równocienki;-), około 4 mm średnicy, 2-3 cm wysokości. Blaszki średnio gęste, z międzyblaszkami, zatokowato wycięte, lekko zbiegające jaśniejszym ząbkiem, brązowe. Zasnówka pomarańczowobrązowa, na brzegu kapelusza, pajęczynowato na trzonie i u kilku młodych pod kapeluszem.

Wysyp brunatny.

a
b
a
c
c

Reakcja na KOH 12% na skórce trzonu i kapelusza ciemna, na przekroju brak reakcji, poza miąższem kapelusza (lub skórką). Na zdjęciu przekroju, połówka potraktowana KOH po prawej, patrząc na kompa. Czy chcesz go Tomku?

od mar.2010

2. drobny z pobocza drogi
b

Ups, dwa razy to samo zdjęcie wstawiłam.:- ( Dokładam.

od kwi.2004

3. drobny z pobocza drogi

Poproszę

od kwi.2004

4. drobny z pobocza drogi

C. vernus

od mar.2010

5. drobny z pobocza drogi

Tomku, mam pytanie. Nie znalazłam tego zasłonaka ani w Rejestrze podstawczaki ani u Wojewody, ani w publikacjach. Czy on nie był podawany z Polski? Może ja coś źle sprawdzam?

Uzupełniam dane. Pawlikowice, pow. pabianicki, woj. łódzkie. DD-95.

od maj.2009

6. drobny z pobocza drogi

tu już był:

[bf#702225]

od mar.2010

7. drobny z pobocza drogi

Dzięki:-)

⇒ dodaj wypowiedź
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji