bio-forum.pl

2016-03-20 Jaworzno - spacer na Górę Kościuszki i z powrotem - część 1

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2016-03-20 Jaworzno - spacer na Górę Kościuszki i z powrotem - część 1
28.kwi.16 20:26
Piotr Grzegorzek

Tej niedzieli udałem się na poszukiwanie motywów do kolejnych artykułów w tygodniku co Tydzień. Miałem nadzieje na coś dalszego, skończyło się na Śródmieściu. Stoję na przystanku i zerkam na budynek Urzędu Miejskiego. Tytułowa Góra Kościuszki znajduje się po prawej stronie zdjęcia.

Tuż obok stoi galeria handlowa Galena. Zasłaniają ją wierzby białe w odmianie płaczącej - Salix alba "Tristis".

Skupiam się teraz na iglakach pomiędzy tymi obiektami. Na początku jodła koreańska - Abies koreana.

Kondycja drzewa pozostawia wiele do życzenia. Jego wierzchołek obumiera.

Za to gałązki są jeszcze w dobrej kondycji.

Pobliska jedlica zielona - Pseudotsuga Menziesii na się dobrze.

Oto jej charakterystyczne szyszki.

W kierunku góry prowadzi trakt spacerowy.

Na lewo od niego znajduje się charakterystyczne obniżenie.

Tego dnia i tutaj zakwitły podbiały pospolite - Tussilago farfara.

Oto zbliżenie ich koszyczków.

Bliżej ulicy Rzemieślniczej natrafiłem na płat mchu.

Oznaczyłem go samodzielnie jako Bryum capillare, znaczy się 100% pewności brak.

Towarzyszy mu koniczyna - Trifolium.

Po drugiej stronie ulicy rozpoczął rozwijać liście dziki bez czarny - Sambucus nigra.

Między ulicą a podnóżem góry jest taki sobie placyk.

W pobliskich krzakach znajdujemy to co określam osadami najwyższego piętra antropocenu.

A wszystko w sąsiedztwie Galeny i budynku urzędu Miejskiego w którym mieści się Wydział Ochrony Środowiska.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji