bio-forum.pl

Rodzinka na pieńku w ogrodzie

bez logowania - można przeglądać
GRej280551

od lip.2004

1. Rodzinka na pieńku w ogrodzie

Kilka dni temu (kwiecień) na pniu po wyciętej kilka lat temu jabłonce w moim ogrodzie wyrosła taka rodzinka grzybów. Czy ktoś może je zidentyfikować?

od maj.2003

2. Rodzinka na pieńku w ogrodzie
28.kwi.16 08:10
Anna Kujawa "AniaK"

Jabłonce??

To twardziak tygrysi. Nie jest już przyjmowany do Rejestru grzybów rzadkich, ale z takiego substratu chętnie przyjmę zgłoszenie.

od lip.2004

3. Rodzinka na pieńku w ogrodzie

Wielkie dzięki Aniu!

Tak na pniu po jabłonce (Mekitosz).

To co ja mam zrobić aby wysłać to zgłoszenie?

od maj.2003

4. Rodzinka na pieńku w ogrodzie
28.kwi.16 10:17
Anna Kujawa "AniaK"

Rzadko jest notowany na jabłoniach.

zasuszasz kilka owocników, wypełniasz formularz

[bf#7260]

(w razie potrzeby pomagam), załączasz zdjęcie lub link do tego wątku, wysyłasz suszka na mój adres (pudełko po czymkolwiek (serek topiony?), w kopercie, zwykłym listem) i juz.

od maj.2009

5. Rodzinka na pieńku w ogrodzie

Dobra, dobra, rzadko notowany na jabłoniach:-))

- u mnie w ogóle rzadki... tyle lat łażenia za grzybami i tylko jedno stanowisko na pniaku topolowym:- (

No tak, jakoś nie przyjęła sie ta odmiana jabłoni w Polsce, kilka lat jeszcze wstecz popularna a teraz wszyscy je powycinali. Owoce miały skóre strasznie grubą ale smakowo bardzo dobre, tyle że może zbyt miękkie/kaszkowate, ale starsze babcie je uwielbiały:-)

-"zjadłeś" jedna literkę w nazwie; Mekintosz:-)

od lip.2004

6. Rodzinka na pieńku w ogrodzie

Dzięki Mirku za uwagę! Tak mi klawiatura szwankuje i nie działa "wykrywacz błędów", więc czasem się zdarza, że coś zjem. Jabłonkę wyciąłem bo strasznie pękały jabłka i psuły się. Przez wiele lat w ogóle nie było z nich pożytku. Owocowała bardzo obficie i łamały się gałęzie pod ciężarem owoców. Została więc przez żonę skazana na ścięcie. Bardzo smaczne jabłka tylko trudne do przechowania.

Aniu, grzybki suszę a włąściwie suszę to co z nich zostało bo to już czas zrobił swoje od 12. 04. i zgłoszenie jakoś (po ciężkich mękach) wysłałem.

(wypowiedź edytowana przez Preskaler 28. kwietnia. 2016)

od lip.2004

7. Rodzinka na pieńku w ogrodzie
1

W tym roku też na dwóch pniach po jabłonkach pojawiły się rodziny "Twardziaka Tygrysiego" już w połowie kwietnia.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji