bio-forum.pl

2005 Chrzanów - nad Chechłem od kwietnia do czerwca

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2005 Chrzanów - nad Chechłem od kwietnia do czerwca
27.kwi.16 17:50
Piotr Grzegorzek

Zaczynamy 20 kwietnia. W pewnym oddaleniu od lewego brzegu Chechła w przybliżeniu w połowie odległości pomiędzy ulicami Szpitalna i 29 listopada w niewielkim zagajniku sosnowym skrywa się odcięte wskutek regulacji starorzecze. W nim bardzo jawnie okoliczna ludność deponowała coś takiego.

Chociaż 1 lipca 2013 roku coś się zmieniło, to jednak jak donosi nasza, lokalna prasa tutaj prawie nic się nie zmieniło.

Następnie bardzo szybko udałem się na trawers lasu pomiędzy Kolonią Rospontową a Kolonią Leśną. Tutaj rzeka jest dzika. Niosła jednak sporo wszelakiego zbędnego dobra.

W tej okolicy na trawersie terenów sportowych rzeka utworzyła plażę oraz podcięła jedną olszę czarną - Alnus glutinosa.

Na prawym brzegu rzeki znajduje się taki już nieczynny dopływ.

Tutaj też rzeka podcięła olszę czarną - Alnus glutinosa.

7 maja odbyliśmy kolejną wycieczkę z biegiem Chechła. Na razie zwiedzamy Psią Górkę położoną nieco na południe od ujścia rzeki Ropy. Stąd też mamy widok na fabrykę Valeo.

Kolejne zdjęcie przedstawia staw w rejonie tak zwanych Łazienek, na lewym brzegu Luszówki.

A to prawy brzeg Chechła tuż przed ulicą Borowcową. Tutaj natknęliśmy się na podejrzanie okorowane drzewa.

I ponownie rejon prawego brzegu rzeki na trawersie terenów sportowych Fabloku. Na początku bardzo malowniczo ułożone korzenie olszy czarnej - Alnus glutinosa.

Potem spojrzenie na tak zwany efekt odbicia. Tutaj niszcząc piaszczysty brzeg rzeka chce skrócić sobie drogę.

Teraz dobrze znana nam plaża na prawym brzegu.

A dalej rzeka najdziksze wyczynia swawole, żłobiąc przyszły Wielki Kanion Chechła.

Nieco dalej znaleźliśmy pozostałości po młynie Palików.

1 czerwca zajrzałem na teren oczyszczalni ścieków za ówczesnymi Zakładami Mięsnymi.

Teraz spoglądamy na rzekę w okolicy polnego przedłużenia ulicy Mostowa. Wielki Kanion Chechła jest bardzo czytelny.

Pomiędzy bujną zielenią skrywa się jakiś lewobrzeżny dopływ.

Nieco ponad wodą znajduje się informacja w stylu, Chechło tu było.

od cze.2008

2. 2005 Chrzanów - nad Chechłem od kwietnia do czerwca

Rzeczka piękna - a przypadkiem środowisko wędkarskie nie donosi o występowaniu miętusów??

od cze.2010

3. 2005 Chrzanów - nad Chechłem od kwietnia do czerwca
27.kwi.16 20:29
Piotr Grzegorzek

To było po wpuszczeniu narybku klenia, a przez spuszczeniem do tej rzeki cieczy z osławionego jeziorka w kamieniołomie Górka. Ciecz miała w porywach pH 13, 5. Za godzinę będzie reportaż pokazujący rzekę w trakcie tego działania. Miętusy mogą mieć szansę na pojawienie się teraz, ponieważ rzeka coraz bardziej się oczyszcza.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji