bio-forum.pl

Homalia trichomanoides

bez logowania - można przeglądać

od gru.2006

1. Homalia trichomanoides
26.kwi.16 22:04
Jaroslaw Makowski "maj"

Homalia trichomanoides (Hedw.) Brid. - gładysz (ek) paprociowaty

synonimy: Homalia jamesii Schimp., Leskea trichomanoides Hedw.

od maj.2010

2. Homalia trichomanoides

No proszę, wystarczy wyjechać na kilka dni na konferencje, a tu takie cuda pokazują!:-) Homalia to mój ulubiony mech!

Mam już namierzonych prawie 500 drzew z tym gatunkiem..

od maj.2010

3. Homalia trichomanoides

A to z dzisiaj. Homalia sięga na ponad 4 metry!

od maj.2010

4. Homalia trichomanoides

I Homalia trichomanoides i Neckera complanata "w jednym stali domku":-)

od gru.2006

5. Homalia trichomanoides
30.kwi.16 22:00
Jaroslaw Makowski "maj"

Super to wygląda. Też lubię te mchy oglądać, jakby miały coś z wątrobowców.,, Wspina się na 4 m wysokości,, jeszcze nie widziałem takich wielkich ubranek na drzewach. U mnie tak 0, 5 do 1 metra.

od maj.2010

6. Homalia trichomanoides

Ano, dokładnie wyglądają nieco "wątrobowcowato";-).

To drzewo to wyjątek, znam takie jedno jedyne żeby Homalia sięgała aż tak wysoko. Zwykle sięga najwyżej na jakieś 1, 5 metra. Ale czasem zdarzają się takie poduszki Homalia nie na dole, ale np. na 2 metrach nad ziemią. Na większości jednak jest tego znacznie mniej, zwykle wmieszane w inne mchy, gdzieś przy samej ziemi. Ale sprawdziłem. Mam obecnie zarejestrowanych 518 drzew z Homalia, więc wybór jest;-)

Ale takie poduchy z czasem potrafią odpaść pod własnym ciężarem.

Tak jak tu poniżej. Kiedyś była tam taka ogromna poducha, teraz zostały tylko małe kępki na dawnej granicy poduchy. Reszta odpadła...

Ale podobnie jest z Metzgeria furcata - rzadko trafiają się drzewa pokryte nią dookoła, grubą warstwą aż na wysokość kilku metrów. Jedno może i nawet ok. 6 metrów albo i więcej. Metzgeria pokrywa nawet niższe konary. Takie "futro" z Metzgeria jest bardzo miłe w dotyku;-). I z czasem, jak takiej Metzgeria jest już zbyt dużo, tez potrafi odpaść.

od gru.2006

7. Homalia trichomanoides
30.kwi.16 23:12
Jaroslaw Makowski "maj"

Tak mchy odpadają z drzew, chyba pod ciężarem wody po deszczu czy śniegu. U mnie na skałach, skałkach najczęściej po zimie widzę poduchy odpadniętego mchu. Niekiedy są to metry kwadrat.

od maj.2010

8. Homalia trichomanoides

Też tak myślę. Taka poducha jak nabierze wody to jednak robi się ciężka. Ale co tam. Po dzisiejszym dniu - znam już 538 drzew z Homalia;-). Trafiłem na zagłębie... Jak jedna poducha odleci, cóż.. pozostanie 537;-). Z resztą, jak widać, nawet jak odlatuje to nie cała. Zapewne z czasem znowu rozrośnie się do ogromnej poduchy i znowu odleci.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji