bio-forum.pl

Rośliny gleb wapiennych.

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2007

1. Rośliny gleb wapiennych.
4.kwi.07 10:53
D.S. "george_DanW"

Witam, mam pytanie powiedzmy do glebowców;D, otóż po jakiej roślinności można poznać, że dana gleba jest wapienna (oczywiście nie sugerując sie obecnością skał: P)? Chodzi mi tutaj głównie o gatunki roślin wapniolubnych, rosnących na wiosne jak i latem.

od sty.2007

2. Rośliny gleb wapiennych.

Większość roślin muraw kserotermicznych to rośliny kalcyfilne

od kwi.2007

3. Rośliny gleb wapiennych.
4.kwi.07 17:36
D.S. "george_DanW"

taka terminologia za dużo nie mówi;], a jakie są to gatunki roślin?

od sty.2007

4. Rośliny gleb wapiennych.

Włączę się do dyskusji, wpisałam w Google ''murawa kserotermiczna'' i oto co mi wyszło:

pl.wikipedia.org

jako jedna z 18300 odpowiedzi! Nic, tylko czytać, czytać, czytać...

od sty.2007

5. Rośliny gleb wapiennych.

Nota bene, bardzo to ciekawy wątek fitosocjologiczny, w tym kilka rezerwatów do odwiedzenia (wg załączonego wyżej linku), i stron www do poczytania - dość zajęcia na ładny kawałek czasu.

od sty.2007

6. Rośliny gleb wapiennych.

A może przyda się cośkolwiek z pewnych informacji ogólnych np. o piśmiennictwie/literaturze, zawartych w kąciku fitosocjologicznym?

[bf#80371]

od kwi.2007

7. Rośliny gleb wapiennych.
6.kwi.07 09:30
D.S. "george_DanW"

ja nie potrzebuje aż tak dokładnych informacji, chodzi mi głównie o rozpoznanie gleby wapiennej po roślinności, która jest powiedzmy markerem tego typu ziemi;a gleba wapienna jest mi potrzebna do wyznaczenia potencjalnych miejsc występowania smardzówki czeskiej

od sty.2007

8. Rośliny gleb wapiennych.

no to napisz w jakich siedliskach ta smardzówka występuje, murawa, las, widny las liściasty itp, to spróbujemy dobrać pospolite gat wapieniolubne które mogłyby w tym potencjalnym siedlisku rosnąć

od kwi.2007

9. Rośliny gleb wapiennych.
6.kwi.07 16:10
D.S. "george_DanW"

widne lasy liściaste przede wszystkim o gatunkach drzew: topola, osika, olcha z tego co mi wiadomo to dziewięćsiły rosną na glebach wapiennych

od sty.2007

10. Rośliny gleb wapiennych.

no ale dziewięćsiła to w lesie nie uświadczysz: ( chodzi o gatunki wiosenne, tak?

od kwi.2007

11. Rośliny gleb wapiennych.
6.kwi.07 19:29
D.S. "george_DanW"

o wiosenne i o letnie również, pamiętam doskonale co za badylarstwo rośnie w tych lasach latem, więc teraz chciałbym się dowiedzieć, czy mam do czynienia z roślinami gleb wapiennych

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji