bio-forum.pl

2005 Między Chrzanowem Kroczymiechem a Mętkowem

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2005 Między Chrzanowem Kroczymiechem a Mętkowem
22.kwi.16 22:40
Piotr Grzegorzek

Ten watek to rezultat kilku, czasem dość odległych w czasie fotoreportaży. Jesteśmy w Libiążu, w obrębie kompleksu leśnego, w okolicy, gdzie drogę 933 przecina ścieżka rowerowa i znajduje się spory parking z miejscem postojowym. Całość otacza bór jakiś tam. Gwoli ścisłości jest 6 kwietnia.

Była tam także taka złamana, czeremcha amerykańska - Padus serotina.

Bliżej parkingu znalazłem taką instalację.

Oto dalsze szczegóły.

Wszystko było tak jakby podpisane.

Tym nie mniej w majestacie ówczesnego prawa nie udało się ustalić źródła tego wsadu.

A było to tuż przy drodze 933, w okolicy miejskiego witacza i do tego przy ścieżce rowerowej.

30 maja byłem w Kroczymiechu. Oglądałem niewielki staw na firmą Polmar. Powierzchnię akwenu malowniczo pokrywał granulat styropianowy.

Oczywiście tu i ówdzie widać było wodę.

10 sierpnia zajrzałem tutaj drugi raz. Staw otacza bór, raczej mieszany. W borze rosną między innymi wietlice samicze - Athyrium filix-femina.

Z terenu firmy Polmar woda jest odprowadzana takim ujściem.

Niestety, styropianu to nie powstrzymało. Jest go jeszcze więcej niż wiosną.

Pomimo tego grzybieńczyk wodny - Nymphoides peltata jeszcze jakoś się przebijał.

A teraz jesteśmy w miejscu, gdzie wiosną rządziły między innymi ulotki Orlenu. Zostały one sprzątnięte, ale teraz było coś takiego. To się nazywa siła tradycji.

A Libiąż, na początku za sprawą pewnej grupy swoich obywateli wita tak. Jest jasność w pewnym temacie.

Dalej na rondzie w miejscu, gdzie droga 933 z ulicy Chrzanowska staje się ulicą Oświęcimską mamy słynny Uśmiech.

A to już budynek dworca kolejowego przy ulicy Piłsudskiego.

Na jego ścianie od strony linii kolejowej od czasów CK Austrii znajduje się reper wyznaczający poziomicę.

A to ściana budynku niedaleko skrzyżowania z ulicą Armii Krajowej. Jest to swoista izolacja termiczna.

Przy ulicy zwanej dzisiaj Armii Krajowej znajdował się obór dla jeńców radzieckich. Upamiętnia to ten blok miejscowego dolomitu.

Nieco dalej jeden z miejscowych kamiennych budynków, znajdujących się w stanie zejściowym, ozdobiono takim malowidłem.

Ostatni fotoreportaż powstał 3 września. Stoimy na szczycie wzgórza Karpiówka, w zakończeniu ulicy Rolna i zerkamy w kierunku kościoła.

Bardziej na południe od kościoła widać wzgórze Grodzisko.

Tam, gdzie my staliśmy (był to wypad rodzinny) rosły przegorzany - Echinops.

Byliśmy tez w Mętkowie, gdzie znajduje się kościół przeniesiony z Niegowici.

Tutaj też przepływa Wisła. W owym czasie odnowiono tutejsze wały przeciwpowodziowe.

Obejrzeliśmy też ujście Chechła do Wisły.

I jeszcze jedno spojrzenie na wał przeciwpowodziowy. Wykonano go ze skały płonnej pochodzącej z kopalni Janina.

Tego dnia w tym urobku znalazłem ładny odlew kalamitu. Jest on już dobrem kultury narodowej w zasobach Muzeum w Chrzanowie.

od cze.2008

2. 2005 Między Chrzanowem Kroczymiechem a Mętkowem

a w lesie w pobliżu parkingu nie zamontowano ukrytych kamer??? wystarczy dorwać jednego takiego sk... i migiem koszt się zwróci!

od cze.2010

3. 2005 Między Chrzanowem Kroczymiechem a Mętkowem
23.kwi.16 13:49
Piotr Grzegorzek

Tamte czasy to nie te nowoczesne metody. Kamery teraz w naszych lasach są stosowane.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji