bio-forum.pl

Czarka.

bez logowania - można przeglądać
Sarcoscypha

od maj.2009

1. Czarka.

Mało ich w tym roku ale coś tam zawsze można znaleźć.

Ta jedna z kilku wyglądała na dojrzałą więć pobrałem.

Nie bardzo wiem na co zwracać uwage pod mikroskopem ale zarodniki wydaja mi sie nieco inne w porównaniu do dotychczas oglądanych.

Znaczna część ma "rozdęte" końcówki???

od wrz.2005

2. Czarka.

A nie są to resztki cytoplazmy z worka, co to się poprzyklejały i jeszcze nie odpadły??

od maj.2009

3. Czarka.

A to ja sie na tym nie znam, dlatego Was pytam:-))

- nie ma zlituj sie, trzeba podhodować?

od lip.2004

Może nie hodować (choć bez tego suma sumarum się nie obędzie), ale zrobić porządne makro włosków.

U mnie w 100% się sprawdza.

Mam pięć stanowisk na 100-150 km2, ale austriacka wypiera i niszczy szkarłatną:- (

od maj.2006

Dobrze jest na świeżo zrobić preparat z wodą, potrzymać ok 1 godziny nawilżone pod szkiełkiem i po tym czasie powinny zarodniki kiełkować. S. austriaca kiełkuje z dwóch stron, a S. coccinea z jednej. Różnice są też w wyglądzie zarodników konidialnych. No i włoski na zewnętrznej stronie miseczki (link).

wbrc.org.uk

od sty.2007

6. Czarka.
czarka

na liczbę czarek nie narzekam, aczkolwiek ze znanych odwiedziłam jedną, a nową znalazłam jedną miejscówkę, w obu miejscach apotecja w dniu znalezienia były dość liczne i trącone "dymiły"

mój zarodnik z "rogami" po obu stronach (tak, tak, to konidiofory i kiełkujące konidia):

od lip.2004

U mnie S. austriaca nazwałbym gatunkiem inwazyjnym (specjalnie nie przesadzając);-)

Nie tylko wąwozy Kazimierskiego Parku Krajobrazowego, ale także przenajróżniejsze dołki, śródleśne i śródpolne olszynki (olsy) po obu stronach Wisły.

S. coccinea poza Parkiem nigdzie mi się nie trafiła (na jakieś 20-30 stanowisk austriackiej, tej poza Parkiem)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji