bio-forum.pl

lejkówka?

bez logowania - można przeglądać

od paź.2007

1. lejkówka?
1
2

18. 04. 2016 skraj boru sosnowego z domieszką brzozy i dębów, jeden owocnik. Przypomina mi stare, wyblakłe lejkówki czerwonawe.

od maj.2009

2. lejkówka?

Jak dla mnie zbyt jasny trzon, identyczny jak strefa blaszek, a powinien wyraźnie odznaczać się. Zbyt mało również włókienkowaty.

A przynajmniej miała intensywny mączny zapach?

od paź.2007

3. lejkówka?

Jakoś nie kojarzę tego grzybka z mocnym zapachem mącznym. Co do kolorystyki, to znajdowałem "starocie" gatunku, gdzie te różnice blaszki-trzon, były mocno zatarte.

Za wcześnie na nią? Raczej nie, nie tego roku :)

1
2

Dzisiejsza, ze znanego stanowiska

Kolega z innego forum też ją dzisiaj znalazł :)

od maj.2009

4. lejkówka?

Sporo jej u siebie znajduję, mączny silny zapach jest bez trudu wyczuwalny.

Czy na nia za wcześnie: raczej nie biorąc pod uwage tegoroczną aurę.

U mnie jeszcze ich w tym roku nie widziałem ale to pewnie kwestia już kilku, kilkunastu dni?... chyba, że sie pogoda zmieni?

Podejrzewam jednak, na podstawie własnych obserwacji, że w tym okresie wystepują również inne bardzo podobne do tej lejkówki. W poprzednich latach spotykałem właśnie w tym okresie lejkówki o bledszych barwach takie jak twoja pierwsza, które różniły sie również zapachem. Chyba że to zmienność w obrebie gatunku?

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji