bio-forum.pl

Czy to przetacznik perski ?

bez logowania - można przeglądać

od lut.2007

1. Czy to przetacznik perski ?

Wczoraj znalazłem na łące taki oto kwiatek. Według moich dociekań to może być przetacznik perski. Proszę o komentarz.

od sty.2007

2. Czy to przetacznik perski ?

Wojtku, chętnie dołączę się do Twoich dociekań o tym przetaczniku, jeśli nie zdążę dziś, to jutro, wiesz, okres przedświąteczny, troszkę z czasem krucho.

Ale jak tylko czas pozwoli, to ruszam w przetaczniki.

Tymczasem, jeśli Ty masz chwilkę, zerknij na:

atlas-roslin.pl

oraz

pl.wikipedia.org

Pozdrawiam

od mar.2007

3. Czy to przetacznik perski ?

Jeśli łodyżki były koloru bordowego tak jak na zdjęciu to prztacznik perski Veronica persica :)

od sty.2007

4. Czy to przetacznik perski ?

Basiu, wydaje mi się, że tam są dwa różne przetaczniki.

Alu, może to przetacznik lśniący ( Veronica polita), bo ten gatunek może rosnąć poza polem.

Zastanawiam się, dlaczego w opisach płatków koron obu wymienionych gatunków i także pokazanych na poniższych zdjeciach, autor klucza np. "Rośliny Polskie" nie podaje ważnej cechy, jak występowanie wyraźnych granatowych żyłek?

od lut.2007

5. Czy to przetacznik perski ?

Alicjo - łodyżki były koloru bordowego tak jak je widać na zdjęciu. Dlatego też między innymi stawiałem na perskiego. Zdjęcia przedstaiają jedną roślinę wieć niemożliwością jest aby to były dwa gatunki. Chyba że chodzi o moje i Krzysztofa zdjęcia wtedy istnieje taka możliwość.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji