bio-forum.pl

Podlasie 2016

bez logowania - można przeglądać

od maj.2009

1. Podlasie 2016

Na Podlasiu też już nieśmiało wiosna zaczyna gościć. Dziś już temperatura taka, że organizmowi trudno, tak nagle przeskoczyć, na tak wysoki "pułap". Krótki, bo około półtoragodzinny spacer w pobliżu mego miejsca zamieszkania i aż sie przegrzałem:-)

Kilka fotek przyniosłem to i z Wami podzielę się nimi:

Wawrzynki to już nic nowego, bo w zasadzie kwitną w tym roku na okrągło od jesieni... ale zawsze to coś.

.

Idąc dalej omal nie rozdeptałem siedzącej wprost na ścieżce jakiejś ropuchy... a może żaba, nie znam sie na nich:- (

Całować nie całować?... zastanawiałem się!

Eeee, w obecnych czasach zbyt duże ryzyko, że zamiast na księżniczkę, trafimy na jakiegoś geja:-)

A taka sympatyczna buźka i nie dowiemy sie co za jedna:-))

.

Akcentów grzybowych mało, ale zawsze coś tam znaleźć można:

.

tych jednak jak co roku o tej porze nie brakuje:-)

.

Trochę jeszcze "przymaławo", ale już kilka pierwszych wiosennych kwitnących też można spotkać.

.

I na koniec coś z ukrytej kamery... miłosne igraszki zaskrońców:-)

Uwiecznić ich za bardzo nie miałem jak, baraszkowały pod zwisającymi gałęźmi.

...

ciąg dalszy?... zapewne nastąpi:-)

od lis.2008

2. Podlasie 2016
5.kwi.16 17:52
ala mikołaj "wink"

Piękna ropucha! :) i kwiatki i grzyby i zaskrońce i... ach :)

od maj.2010

3. Podlasie 2016

U mnie wawrzynki jednak od jesieni nie kwitły. Teraz zakwitły:

Przylaszczki marne na razie, i w zasadzie to nic więcej nie ma.

Sucho strasznie. Jakieś pierwsze ropuchy się pokazują, żaby moczarowe no i bębnią dzięcioły jak oszalałe.

Za to sympatycznie nad rzeczką, tam chociaż nieco chłodniej;-)

Widać też że bobry się uaktywniły. Sporo nowych zgryzów, a nad jednym z sucharów wybudowały sobie nowy dom:

Takie to niedzielne obrazki, też w końcu z Podlaskiego;-)

od maj.2009

4. Podlasie 2016

Jednak ropucha! - tfuu! - dobrze że nie całowałem:-)

od gru.2003

5. Podlasie 2016

Cudo to serce Podlasia Katowice :) w weekend znowu tam będziemy...

od lip.2004

Mirek, Ty od razu do całowania;-)

Nie znam bardziej sympatycznych, ufnych i spolegliwych stworzeń niż ropuchy;-)

od sie.2014

7. Podlasie 2016

Mam pytanie: gdzie te fotki na Podlasiu były robione?

od maj.2010

8. Podlasie 2016

Mówiąc za siebie, Województwo Podlaskie, ale w zasadzie to już Suwalszczyzna - Wigierski Park Narodowy. Mirek to zapewne gdzieś tam bardziej na południu, w strefie subtropikalnej Podlasia;-), ale lepiej żeby on się wypowiedział na ten temat;-).

od sie.2014

9. Podlasie 2016

Fotki przepiękne pytam bo wybieramy się na Podlasie w okolice Hajnówki i Ciechanowca to fajnie było by coś ciekawego zobaczyć :)

od maj.2009

10. Podlasie 2016

Mój podstawowy rewir to Puszcza Knyszyńska, od Białegostoku aż praktycznie do wschodnich granic kraju w okolicy Krynek.

A jeśli chodzi Iwono o Twój wyjazd, to w Hajnówce na pewno coś ciekawego można znaleźć. Przewodnik jakiś obeznany z terenem na pewno by się jednak przydał.

W Ciechanowcu byłem kilka razy ale tylko przejazdem, tamtejsze tereny zupełnie mi pod tym względem są nieznane.

od sie.2014

11. Podlasie 2016

Damy radę :) Już byliśmy w Białowieży to tylko,, rzut beretem" od Hajnówki a w Ciechanowcu jest skansen i wybieramy się tam popatrzeć jak,, wieś tańczy i śpiewa". Twoje tereny są nam nie znane ale i tak nie ma jak w tym roku się im przyjrzeć. Pozdrawiam i do zobaczenia na zlocie

od maj.2009

12. Podlasie 2016

Boguś! - ryzykowne w obecnych czasach używać określenia "spolegliwy", chociaż domyślam się, że miałeś na myśli "ulegliwość":-)))

Specjalnie dla Ciebie jeszcze jedna wiosenna scenka z udziałem tych stworzonek:

Też uważam że są bardzo sympatyczne:-)

- a do tego jakże pożyteczne o czym większość zapomina:- (

od kwi.2007

13. Podlasie 2016

W niedzielę przy pięknej słonecznej pogodzie (dopiero teraz mam czas o tym napisać :)) wybrałem się wraz ze swoją Panią na długi spacer po Puszczy.

Szukaliśmy wiosny :) i znaleźliśmy ją :)

Ptaki śpiewają, kwiatki kwitną no i inne ciekawe rzeczy się dzieją :)

miodunka ćma

wszędobylska gwiazdnica pospolita

przylaszczka pospolita, kiedy jest pełnia kwitnienia, to widać w puszczańskich grądach niebieskie dywany

na słonecznych miejscach pojawia się zawilec gajowy

i zawilec żółty

i zdrojówka rutewkowata

i złoć żółta

i śledziennica skrętolistna

no i oczywiście wawrzynek wilczełyko, który już miesiąc temu widziałem kwitnący.

A z tych innych ciekawych rzeczy to:

na torach między szynami mrówki wygrzewają się na słońcu

a także zaskrońce oddają się miłosnym igraszkom

W końcu państwo P znużeni wędrówką przysiedli na podkładach przejazdu kolejowego nieczynnego toru Hajnówka-Białowieża i chłonąc słoneczne ciepełko uraczyli się herbatką z termosu :)

od lip.2004

14. Podlasie 2016

Kwiatki piękne, zwierzątka czują wiosnę, a Państwo P bardzo sympatyczni:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji