bio-forum.pl

2005 Chrzanów - tam, gdzie Luszówka spotyka Chechło

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2005 Chrzanów - tam, gdzie Luszówka spotyka Chechło
5.kwi.16 13:01
Piotr Grzegorzek

Pomijając Chrzanowską Grupową Oczyszczalnię Ścieków rzeka Luszówka jest największym prawobrzeżnym dopływem Chechła. W tym fotoreportażu poznamy okolice już pokazywane w licznych, dotychczasowych wątkach.

Jest 3 marca. Przemykam się przez Osiedle Niepodległości, Tutaj oglądamy ucho bzowe - Hirneola auricula-judae na dzikim bzie czarnym - Sambucus nigra.

Potem udaję się w okolice mostku w ciągu ścieżki rowerowej. Tutaj Luszówka płynie na trawersie lasu. Na razie zerkamy pod prąd. Oto dość charakterystyczne podwójne załamanie.

Podobnie jest, gdy z mostku patrzymy z biegiem rzeki.

A tak rzeka pieni się pod samym mostkiem.

Jest już 14 marca. Teraz zerkamy na nurt Luszówki z mostku przy ulicy Kardynała Stefana Wyszyńskiego. Moją uwagę przykuł pewien lewobrzeżny dopływ.

Podobnie rzecz się ma w dalszym ciągu rzeki z zabudowań przy ulicy Okrzei. Mam nadzieję, że to tylko odprowadzanie deszczówki.

A teraz jestem w lesie. Wyraźnie widać, że nasza bohaterka nie przejmuje się próbami jej poskromienia.

Trzecią sesję zdjęciową odbyłem 21 marca. Oto dolina Luszówki na trawersie ulicy Okrzei.

Rzeka była bardzo bogata w wodę. Tu i ówdzie na gałęziach utrzymywały się sople lodu.

Mostek, ostatni przed Chechłem, znajdujący się na trawersie kortów tenisowych czasami przekształca się w zaporę.

Za to w obrębie lasu rzeka płynie wolno tworząc malownicze meandry.

Chechło, z którym się spotkała ma bardzo rudą wodę. to skutek zwiększonej zawartości kwasów humusowych.

Oto fragment tajemniczej baszty w lesie na prawym brzegu Luszówki. Wówczas nikogo to nie interesowało, Teraz zostało zamienione w miejsce kultu.

W obrębie lasu jest kilka byłych koryt Luszówki. Zbiera się w nich woda z opadów i roztopów.

Ważnym elementem środowiska są drzewa oplecione bluszczem pospolitym - Hedera helix.

Są też fragmenty budynków po urządzeniach Łazienek.

4 kwietnia w sąsiedztwie bloków Osiedla Niepodległości udokumentowałem wiosenne porządki.

Z podnóża skarpy doliny Luszówki sączy się woda tworząc mokradło ze związkami żelaza.

A potem przeprawiłem się na drugi, czyli lewy brzeg Luszówki. Dalszą dokumentację robiłem na skraju boru przyległego do prawego brzegu Chechła. Tutaj dodatkowo mamy krajobraz po akcji w stylu przeminęło z wiatrem.

W lesie, w rejonie historycznego koryta rzeki znalazłem mokradła ze związkami żelaza.

A tak wygląda byłe koryto Chechła w pełnej krasie.

Natrafiłem tutaj także na specyficznie uciosane paliki. wówczas wydawało mi się, że to dzieło bobrów, teraz stawiam na zwykłą ludzką "siekierezadę".

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji