bio-forum.pl

Zagrożenia

bez logowania - można przeglądać

od paź.2019

1. Zagrożenia

Wpadła mi w oko informacja o śmiertelnym zatruciu grzybem czubajka zielonkawa, która, jakoby, przywędrowała do nas z Ameryki Północnej. Opis jest jaki jest, zdjęcia słabe, informacje o tym, czym różni się od jadalnej, tak samo jak w przypadku czerwieniejącej - mizerne.

Sądzę, że - jeśli to prawda, nie żart aprilisowy - to należy coś więcej o tym zaserwować amatorom, zwłaszcza amatorom jedzenia czubajek.

od lip.2007

2. Zagrożenia

Tu chodzi o grzyba o łacińskiej nazwie Chlorophyllum molybdites. Z wyglądu jest nieco podobny do czubajki (ale raczej gwiaździstej), ale z powodu zielonych zarodników ma zielonkawe blaszki. Rośnie głównie w USA w podobnych biotopach co kania i przez polskich emigrantów czasem jest mylony. O ile wiem pojawia się też sporadycznie w Europie.

en.wikipedia.org

od maj.2009

3. Zagrożenia

Przestańcie straszyć:-)

- ja i tak już ich nie jadam... wolę muchomory:-)

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

4. Zagrożenia
24.sie.16 21:50
Janek Tarkowski ("wrongman")

chyba przestanę zbierać kanie, bo nawet nie będę umiał rozróżnić... a wytłumaczy mi ktoś jak one przywędrowały z USA? Jestem początkujący, więc jeszcze do takich informacji nie dotarłem, wybaczcie

od cze.2010

5. Zagrożenia
28.sie.16 11:09
Piotr Grzegorzek

Jak przywędrowały. Mamy jedno magiczne słowo - GLOBALIZACJA. Zarodniki mogły tutaj przyjść chociażby na butach amerykańskich żołnierzy. Wędrówki gatunków to nie tylko specjalność roślin kwiatowych, czy zwierząt.

od lip.2004

Się Piotrze narażasz Panu A. M.:-D

Ale fakt, że w nieczyszczonych w protektorach butów, to można wiele "zglobalizować";-)

od cze.2010

7. Zagrożenia
28.sie.16 14:25
Piotr Grzegorzek

Po prostu jest jak jest. Jeśli chodzi o kwiaty to zmagamy się z amerykańskimi najeźdźcami. Marna to pociecha, ale oni dla odmiany zmagają się z europejskimi najeźdźcami.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji