bio-forum.pl

2004 Dwa dni w Libiążu

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2004 Dwa dni w Libiążu
19.mar.16 23:44
Piotr Grzegorzek

Podczas zbierania materiałów do wystawy "Choinka niejedna" dwa razy odwiedziłem Libiąż. Pierwszy raz było to 18 sierpnia. Na początku oglądamy grupę sosny wejmutki - Pinus strobus przy ulicy Górniczej w rejonie zespołu szkół.

Potem udałem się jeszcze bliżej kopalni Janina, pod gmach gdzie mieści się biblioteka. Dobry pomysł, obsadzić budynek drzewami. Zły pomysł, posadzić je pod samą ścianą. A tym drzewem jest Daglezja zielona vel jedlica zielona vel jedlica Douglasa vel jedlica Menziesa - Pseudotsuga menziesii. Dla porównania moja córka, na on czas mająca 5 lat.

Wracając przy ulicy Jaworowej zwróciłem uwagę na żywotnik wschodni - Thuja orientalis vel Platycladus orientalis vel Biota orientalis.

Do Chrzanowa wracaliśmy na on czas szeroką leśną drogą. Dziś jest to już porządna asfaltowa droga łącząca bezpośrednio Chrzanów z Żarkami. Wówczas była ceniona w tych kręgach.

I na zakończenie tej wycieczki samotna sosna zwyczajna - Pinus sylvestris na porębie.

25 sierpnia zabrałem córkę na libiąskie Grodzisko. Od razu trafiliśmy na taką instalację.

Czytając napis powyżej, można było wyciągnąć prosty wniosek - twórcy tego czegoś wstydu nie mieli.

Było tego więcej.

Ta okolica do dziś, zapewne za cichym przyzwoleniem władzy jest ulubioną zwałką budowlaną.

Czasem dawało to zaskakujące efekty plastyczne.

Teraz w przybliżeniu ta sama oś widokowa co uprzednio, ale stoję bliżej szczytu.

Tym nie mniej i tutaj coś znalazłem.

W drodze powrotnej zatrzymałem się na chwilę w lesie przy drodze do Chrzanowa.

Plonem drugiej wycieczki był artykuł w tygodniku Przełom pt. Perła na śmietniku.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji