bio-forum.pl

2004 W Pisarzowicach i Beskidzie Małym

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2004 W Pisarzowicach i Beskidzie Małym
19.mar.16 21:03
Piotr Grzegorzek

Tego roku szykowałem wystawę pod tytułem Choinka niejedna. W związku z tym trafiłem także do Pisarzowic, skąd ze szkółek Pudełków otrzymałem pewną ilość okazów do eksponowania. Byłem tam 25 maja. Wówczas wykonałem tylko cztery zdjęcia. Na początku świerk kaukaski - Picea orientalis.

Potem była jakaś sosna - Pinus, ale nazwy już nie pamiętam.

Uroczy był również świerk pospolity - Picea abies w odmianie Little Gem

W sobotę 29 maja celem naszej muzealnej wycieczki był Czupel, najwyższy szczyt Beskidu Małego. Ponieważ jest to także najwyższe wzniesienie w naszym podstawowym zasięgu określiliśmy go jako bardzo mały Everest. Naszą wycieczkę rozpoczęliśmy od kamieniołomu w Bielsku Białej Straconce.

Czupel rozpoczęliśmy zdobywać od strony przełęczy Przegibek. Oto widoki znajdujących się w tej okolicy świerków pospolitych - Picea abies.

Teraz zerkam nie wiem na co, być może to Kozia Górka.

Kolejne zdjęcia wykonałem w okolicy schroniska. Oto ciekawy świerk pospolity - Picea abies. Jak widać miał trudne dzieciństwo.

Jedną z tutejszych atrakcji jest jaskinia, zapewne zwana Smoczą Jamą.

I jak to od zawsze miałem w zwyczaju odkryłem także to co teraz nazywam osadami najwyższego piętra antropocenu,

W drodze na Czupel natrafiliśmy co coś w rodzaju wymiany pokoleniowej lasu.

A oto nasza grupa na szczycie. Ja stoję pośrodku na tle drzewa. Te zdjęcia zostały wykonane moim aparatem, przez uczestników naszej wycieczki, stąd dwie wersje.

Z Czupla schodziliśmy w stronę Międzybrodzia Bialskiego. Po drodze zauważyłem typowy przekrój przez flisz.

Będąc już na dole zerknęliśmy na drugą stronę jeziora. Oto klasyczne osuwisko, które powstało raczej samoistnie.

W drodze powrotnej nad Sołą podziwialiśmy jeszcze takie dzieło inżynierii wodnej.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji