bio-forum.pl

Calloria i Leptosphaera

bez logowania - można przeglądać
Asco*

od sty.2007

1. Calloria i Leptosphaera
Calloria neglecta

Teraz ja sobie powróżę z fusów, czyli z obrazków, pewno niestety czasu zabraknie, żeby sprawdzać mikro, więc pozostanie wróżenie:- (

zeszłoroczna łodyga w pokrzywowisku i dwa gatunki obok siebie:

Calloria neglecta (?) (tu tylko kilka, ale były "kawałki" z masowym pojawem)

Leptosphaeria

Leptosphaeria sp. (?)

(wypowiedź edytowana przez topazzz 19. marca. 2016)

od sty.2007

2. Calloria i Leptosphaera

Jeśli robiłabym jakieś mikro, to założę, jak należy, odrębne wątki, a póki co "ku pamięci" link do Leptosphaeria-doliolum sites.google.com

od sty.2007

3. Calloria i Leptosphaera

Co do Leptosphaeria sp. :)

Lektura Mułenko i in. 2008 (A Preliminary Cheklist of Micromycetes in Poland) okazała się bardzo pouczająca:-) Jest w niej 5 stron (od 200 do 205) z gatunkami Leptosphaeria sp., a są bardzo różne, o szerszej i węższej skali ekologicznej:-), w tym kilka bardziej lub mniej ściśle związanych z Urtica sp..

Więc nie ma się co czarować, że nawet moja mikro obserwacja coś by dała, ale fajnie, że choć przypuszczalny rodzaj mam wytypowany:-)

od lip.2004

4. Calloria i Leptosphaera

Patrząc na godzinę napisania postu, to pracowitą noc miałaś, albo tak wcześnie bierzesz się do działań:-)

Basiu a może jednak skusisz się na wrzucenie pod mikroskop.

Tak namawiam, bo z tego co pamiętam, to sam tego chyba "oznaczeniowo" nie robiłem;-)

Dzieki za przypomnienie o Mułence, bo przymierzam się do nigo od dawna, ale jakoś zapominam, a widać, że to bardzo pomocna pozycja może być czasami:-)

od sty.2007

5. Calloria i Leptosphaera

Bogdan, może słusznie zachęcasz:-) skoro się zobaczyło takie ładne "makro" tego "mikrogrzybka" (ładne szczególnie pod lupką, bo mimo starań moje zdjęcie tej urody nie oddaje), to warto by i jego duszyczkę pooglądać:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji