bio-forum.pl

Nitschkia sp.

bez logowania - można przeglądać

od mar.2025

1. Nitschkia sp.

19. 03. 2016. Na gałęzi jesionowej. Jeśli dobrze typuję rodzaj - to na jesionowym substracie możliwe są: N. grevillei, N. cupularis, N. confertula?

Pytam o nie, bo wydaje mi się, że już je spotykałem. Tymczasem nie widzę ich w spisie gatunków, nie mogę znaleźć polskich publikacji na ich temat i chyba nikt nie pytał o nie na "bio-forum"? Czyżby nie znalazły jeszcze swego "amatora", czy może po prostu nieczęsto spotykane?

od sty.2007

2. Nitschkia sp.

Przemku, lista gatunków zawiera gatunki z list krytycznych Chmiel i Wojewody i niektóre z Mułenko i in. (lista krytyczna Micromycetes), cytuję:

"/.../ Podstawą do wykazu gatunków są krytyczne listy wielkoowocnikowych grzybów workowych (Chmiel 2006) i podstawkowych (Wojewoda 2003) oraz WYBRANE rodzaje (oznaczone żółtym polem) z krytycznej listy grzybów mikroskopijnych (Mułenko i in. 2008), tradycyjnie traktowane jako grzyby wielkoowocnikowe. /.../"

Stąd brak Nitschkia w liście gatunków - one są w liście krytycznej Mułenki i in. 2008.

od sty.2007

3. Nitschkia sp.

Nitschkia cupularis jest wymieniana w poniższych publikacjach (wg Checlist Mułenko i in. 2008):

pbsociety.org.pl

pbsociety.org.pl

pod tymi linkami są dostępne pdf-y

od mar.2025

4. Nitschkia sp.

Dzięki za wyjaśnienie niejasności.

Znalazłem jeszcze i tę publikację:

pbsociety.org.pl

Swoją drogą trochę brakuje mi tych Nitschkia w spisie gatunków, skoro jest tam miejsce np. dla Rosellinia sp. - wszak rozmiary podobne.;-):-)

od maj.2003

5. Nitschkia sp.
25.kwi.16 14:10
Anna Kujawa "AniaK"

Tak to jest z grzybami z "pogranicza" mikro i makro. Przyjęłam że workowe makro "notowane" to te rodzaje, które są w Nordic Macromycetes I.

No bo jakąś granicę trzeba było przyjąć.

od mar.2025

6. Nitschkia sp.

Rozumiem i mam nadzieję, że los Nitschkia kiedyś w przyszłości będzie ewoluował w kierunku "makro-asco". Zasługują na to, są to wszak grzybki, które można obserwować nieuzbrojonym okiem.;-):-)

od sty.2007

7. Nitschkia sp.

no to i ja mam gałązkę z czymś podobnym do Nitschia w bagażniku auta:-)

Przemek, dzięki Tobie, przupuszczalnie wiem, co mam:-)

One takie ładne pod lupką, gołym okiem drobinki maleńkie:-)

od mar.2025

8. Nitschkia sp.

Ależ one są ogromne.;-): D Przypomina mi się pewna zabawna historia. W ubiegłym roku, bardzo podekscytowany "super znaleziskiem" grzybka z Czerwonej Listy - postanowiłem zaprezentować go tu na forum. Był to Bulbillomyces w swej anamorficznej postaci. Wstawiłem moje "super fotki", a tu Ania mi pisze, czy to są bulwki, bo takie "małe, białe pypcie" to może być wszystko, (cytat z pamięci). Strasznie się podłamałem.;-) Aż nagle popatrzyłem na te moje zdjęcia i widzę, że tam faktycznie nic nie widać.: D Śmieję się z tego do dziś.:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji