bio-forum.pl

ząbkowiec cd.

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2004

1. ząbkowiec cd.
1z

W marcu, zeszłego roku znalazłem na brzozie ząbkowca, jak domniemam. Znowu pojawia się problem z przyporządkowaniem do gatunku. Nijak mi nie pasuje ani tu, ani tu. Na ochrowego to chyba nie te kolory?

Podtrzebna wypowiedź znawców?

od lip.2004

2. ząbkowiec cd.

Na "ząbkowcowatość" mają wpływ... kolce!

Przedwczoraj z rezerwatu przyniosłem owocniki które "na oko" (zapomniałem lupy) miały kolce.

W domu okazało się (pod lupą), że to jednak rurki!

od kwi.2004

3. ząbkowiec cd.

Bogdan. Skąd przyniosłeś?, - z lasu tak?

od lip.2004

4. ząbkowiec cd.

Z rezerwatu!!! Powiedzmy leśnego (florystycznego) pt. "Łęg na kępie", nie wiem czy figuruje on jeszcze jako rezerwat?

A jeśli nawet, to ja nie widzę tu i w tym przypadku problemu:-) Przynajmniej tak mi się wydaje?:-)

od maj.2003

5. ząbkowiec cd.
6.mar.05 17:27
Anna Kujawa "AniaK"

Bogdan, jeśli jest to rezerwat to ustawa o ochronie przyrody mówi:

Art. 15. 1. W parkach narodowych oraz w rezerwatach przyrody zabrania się:

13) zbioru dziko występujących roślin i grzybów oraz ich części, z wyjątkiem miejsc wyznaczonych przez dyrektora parku narodowego, a w rezerwacie przyrody - przez organ uznający obszar za rezerwat przyrody;

15) ruchu pieszego, rowerowego, narciarskiego i jazdy konnej wierzchem, z wyjątkiem szlaków i tras narciarskich wyznaczonych przez dyrektora parku narodowego, a w rezerwacie przyrody - przez organ uznający obszar za rezerwat przyrody;

Może dowiedz się czy to faktycznie jest rezerwat:-)

od lip.2004

6. ząbkowiec cd.

Aniu,

co to zmienia???

Ja się przyznaję, że ingeruję w środowisko rezeratu!!!

Czy on jest czy nie - czy to stanowi???

Pewnie tak, tylko o czym?

Nie wszystko umiem zrozumieć, to jest moja małość, nieumiejętność rozumienia:- (

od maj.2003

7. ząbkowiec cd.
6.mar.05 22:02
Anna Kujawa "AniaK"

Bogdan, podałam "stosowne" prawo, na wypadek, gdybyś o nim nie wiedział. Twoja penetracja rezerwatu dla samego rezerwatu pewnie nie ma żadnych skutków. Ale już grupka takich zapaleńców pewnie miałaby wpływ na rezerwat. Dlatego stworzono to rygorystyczne (i w większości przypadków martwe) prawo.:-)

od lip.2004

8. ząbkowiec cd.

Aniu,

strasznie martwe:- (

O tym rezerwacie robiłem pracę dyplomową w szkole średniej - jakiś 1983 rok.

Rezerwat to 4 ha pozostałość nadwiślańskiego łęgu, dookoła otoczona polami uprawnymi państwowgo gospadarstwa doświadczalnego!!!

W tym godpodarstwie odbywałem też praktykę zawodową w 1981 lub 1982.

Wtedy "wołało o pomstę do nieba", teraz też.

Obrzeża opanowane przez barszcz Sosnowskiego (były z nim robione uprawy doświadczalne w tym zakładzie), różne łęciny i inne odpadki porolniczej produkcji zwalane gdzie się da (chociaż tego teraz jakby mniej).

To też w literze prawa?

Sorry, to takie moje rozżalenie i niemoc:- (

Rezerwaty w moim odczuciu to taka "mała świętość":-), jednak żadna "świętość"nie powinna zaślepiać.

Pewnie tłumaczę się, jednak staram się (przynajmniej w swoim "mniemaniu") być w porządku względem "MOJEGO" rezerwatu:-)

od kwi.2004

9. ząbkowiec cd.

Rozumiem to teraz, jako swoisty Twój "Song protest".

Słusznie. To trzeba napiętnować i pokazywać publicznie.

Moża o tym pomyśleć głębiej i "zaprezentować" takie miejsca w kolejnych odsłonach. Ale do tego trzeba innego wątku, bo sprawa ząbkowca trochę umyka.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji