bio-forum.pl

czarne krzaczki na próchnie

bez logowania - można przeglądać
Asco*

od cze.2008

1. czarne krzaczki na próchnie

Witam - na ściętym przed wieloma laty i pociętym na krążki starym drzewie, które spróchniało i leży w wilgotnym narożniku ogrodu jako osłona kompostownika.

od maj.2006

2. czarne krzaczki na próchnie

Któryś próchnilec Xylaria, bardzo prawdopodobne że Xylaria hypoxylon

od cze.2008

3. czarne krzaczki na próchnie

dziękuję pięknie - niezłe tempo oznaczenia :)

od cze.2008

4. czarne krzaczki na próchnie

Witam ponownie - nieco ponad tydzień temu trafiłem na podobnego 'cudaka', ale w skupieniach wyrastających bezpośrednio z gruntu. Nie dawało mi to spokoju, aż w końcu wziąłem do reki szpadel no i okazało się - zresztą sami zobaczcie:

od mar.2010

5. czarne krzaczki na próchnie

śliczne próchnilce:-)

od maj.2009

6. czarne krzaczki na próchnie

A mi bardziej podobają się młode:

od cze.2008

7. czarne krzaczki na próchnie

A czy te młode są w stanie 'narastać' na tych starszych? Pytanie brzmi trochę bezsensownie, ale patrząc na to zdjęcie, odnoszę takie właśnie wrażenie.

od maj.2009

8. czarne krzaczki na próchnie

To nie tak. Ich proces rozwoju jest trochę "skomplikowany" ale jak chcesz to bez trudu znajdziesz na ten temat wyczerpujące informacje w necie więc nie ma sensu powtarzać się.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji